in

AH en McDonald’s kloppen 79 miljoen euro uit de zak van werkende jongeren

Albert Hein casht ruim 43 miljoen per jaar en McDonalds harkt zo’n 36 miljoen euro per jaar binnen door werkende jongeren vanaf 18 jaar een jeugdloontje in plaats van het normale minimumloon te betalen.

Pieter Lakeman (voorzitter van SOBI) en Aldert Boonen (econoom van de FNV) hebben voor Young & United berekend hoeveel AH en McDonald’s aan jeugdloon verdienen.

Jeugdloon is supersubsidie voor grootbedrijven

“Het jeugdloon is een supersubsidie voor grootbedrijven. Op die manier kloppen alleen al AH en McDonald’s 79 miljoen per jaar uit de zakken van werkende jongeren én onzeeconomie”, zegt Ron Meyer van Young & United. “Het is de wereld op z’n kop. De 19-jarige die moet rondkomen van 800 euro per maand voor fulltime werk subsidieert zijn president-directeur (CEO) die het dubbele per uur casht.”

Soufian (19) vulploegmedewerker bij Albert Heijn: “Mijn allerhoogste baas ontvangt per uur wat ik voor twee maanden fulltime werken krijg. Dat slaat nergens op. Ik heb volwassen verplichtingen en werk hard. Daar verdien ik een normaal loon voor, geen zakgeld.”

Young & United

Young & United heeft in 2 weken tijd tientallen acties gevoerd en al meer dan 30.000 handtekeningen opgehaald. Ook de komende dagen gaan werkende jongeren weer de straat op. Young & United wil een normaal loon vanaf 18 jaar, meer vaste contracten en banen waarvan je kunt leven. Op www.youngandunited.nl kan de petitie worden getekend.

Young & United wil volwassen loon vanaf 18 en meer vaste contracten

243 maart 2015 was de kick-off van een nieuwe beweging van werkenden jongeren: Young & United. Werkende jongeren gaan actie voeren voor volwassen loon vanaf 18, meer vaste contracten en echte banen waar je van kunt leven. Hun acties worden ondersteund door de FNV en een brede coalitie van (jongeren-)organisaties.

Tijdens de kick-off, met veel muziek en beeld, worden onder andere de resultaten gepresenteerd van een door ruim 10.000 werkende jongeren ingevulde enquête.

86 procent wil normaal loon en een vast contract

Uit de enquête blijkt dat 86 procent van de werkende jongeren een vast contract en normaal loon vanaf 18 wil. Ruim 74 procent geeft aan een onzeker contract te hebben. De meeste jongeren werken in tijdelijke contracten, met weinig uren, kruimelbanen die geen brood op de plank brengen. Zij kunnen geen huis of kopen, geen maandelijkse lasten betalen van zorgverzekering tot boodschappen en lopen een enorme studieschuld op als ze studeren.

WTF!? Stemmen en trouwen, maar geen normaal loon

“We mogen stemmen, gekozen worden, trouwen, autorijden en moeten een zorgverzekering voor honderd euro per maand betalen. Officieel volwassen, maar als werkende jongeren niet voor vol aangezien worden. Wij hebben slechts recht op een deel van het volwassen minimumloon voor hetzelfde werk. En vaste contracten zijn steeds zeldzamer. Zo kun je onmogelijk een bestaan opbouwen. Wij willen meer banen waar je van kan leven, meer vaste contracten en volwassen minimumloon vanaf 18 jaar!”, zegt Yorrick (21) die werkt in een kledingzaak en zich aansloot bij Young & United.

Nederland loopt hopeloos achter

Werkende jongeren van 18 tot 23 jaar krijgen in Nederland een jeugdloon. Zo heeft een 18-jarige recht op 45 procent van het normale minimumloon. Voor 18-jarigen is het minimumloon voor fulltime werk
€ 683,30 per maand, vier euro per uur. Ze doen hetzelfde werk voor half loon en krijgen slechts zelden een vast contract.

In bijvoorbeeld , Engeland en is dat respectievelijk 82, 83 en 100 procent.

Lees verder via Stop de bankiers.

Photo by Rob Slaven Photography


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Eindelijk … een Snowden Interview wat het bekijken waard is

WeekendDocuTip: Hidden Influence, The Rise of Collectivism