in ,

Al maandenlang honderden asielzoekers op straat: ngo’s dagvaarden Belgische staat

Verschillende organisaties (ADDE, avocats.be, CIRÉ, Ligue des droits humains, NANSEN vzw, ORBIT vzw, Service droit des jeunes de Bruxelles, het Burgerplatform BxlRefugees en Vluchtelingenwerk Vlaanderen) dagvaarden de Belgische staat en Fedasil omdat ze mensen die internationale bescherming  vragen (asielzoekers) niet onmiddellijk de opvang geven die ze nodig hebben. Deze mensen hebben bij wet recht op opvang, wat naast onderdak ook sociale, medische, psychologische en juridische begeleiding inhoudt. Ze moeten op straat overleven en dat tijdens een wereldwijde gezondheidscrisis.

Elke dag zien de vrijwilligers en medewerkers van de organisaties mannen, vrouwen, en kinderen aan de deuren van het Klein Kasteeltje (aanmeldcentrum voor asielzoekers in ) die niet weten waarheen. Een verblijf op straat van meer dan twee weken voor gezinnen en van soms meer dan acht weken voor alleenstaande mannen, is geen uitzondering.

De betrokken organisaties proberen deze mensen met een nood aan internationale bescherming te helpen bij het invullen van het online formulier, het opvolgen van de afspraak bij de Dienst Vreemdelingenzaken en het zoeken naar tijdelijke opvang. Maar de situatie houdt te lang aan. Sociale organisaties doen wat ze kunnen maar beschikken niet over het mandaat noch over voldoende middelen om steeds opnieuw de nalatigheid van de regering op te vangen.

Waarom geen opvang?

Bij het begin van de lockdown werd het Klein Kasteeltje gesloten. Niemand kon asiel aanvragen, waardoor ze geen recht op opvang hadden en op straat terecht kwamen. Na een paar weken werd een systeem ingevoerd waarbij asielzoekers online een afspraak konden maken om live asiel aan te vragen. Dit online aanmeldingssysteem veroorzaakt tal van problemen.

Zo is het formulier zelf enkel in het Frans en het Nederlands beschikbaar, ook al werden aparte vertalingen voorzien en is het niet toegankelijk met een buitenlandse of computer. Het duurt vaak weken voor mensen uitgenodigd worden. Terwijl ze wachten, geeft Fedasil hen geen opvang en moeten ze op straat overleven.

Tientallen individuele veroordelingen Fedasil baten niet

Begin juli berichtten de media over tientallen veroordelingen van Fedasil voor het niet opvangen van asielzoekers. Intussen werd Fedasil al meer dan 100 keer veroordeeld door de arbeidsrechtbank. Telkens geeft de rechter aan dat het niet verantwoord is tijdens een gezondheidscrisis mensen op straat te laten overleven.

Dat is een gevaar voor de betrokkene én voor de algemene gezondheid. Bovendien zegt de arbeidsrechtbank dat de administratieve achterstand van de Dienst Vreemdelingenzaken niet kan afgeschoven worden op de betrokkenen zelf en dat het duidelijk is dat zij als verzoeker om internationale bescherming recht hebben op opvang.

Meer dan 700 asielzoekers, ook gezinnen met kinderen, wachtten toen al op een afspraak en opvang. Meer dan een maand later staan er nog steeds minstens evenveel mensen op straat. Een ontmoeting deze week met het van de minister bevoegd voor Asiel en Migratie, de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil bracht geen zekerheid dat dit op korte of zelfs lange termijn wordt opgelost. Wij kunnen niet langer toekijken hoe kwetsbare mensen verder op straat belanden en dagvaarden daarom de Belgische staat en Fedasil.

Wij menen dat er intussen oplossingen konden uitgewerkt worden die wel de fundamentele rechten van deze groep mensen respecteren, zoals ook ziekenhuizen en daklozenopvangcentra voor hun doelpubliek konden doen.

 

De betrokken ngo’s zijn ADDE, avocats.be, CIRÉ, Ligue des droits humains, NANSEN vzw, ORBIT vzw, Service droit des jeunes de Bruxelles, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het burgerplatform BxlRefugees.

Lees verder bij de bron: DeWereldMorgen.be


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
NWO is samenzwering tegen de mensheid
10 maanden geleden

Het is niet de verantwoordelijkheid van de EU landen om massaal mensen uit Afrika op te nemen. Het is wel de verantwoordelijkheid van regeringen om zich afzijdig te houden en niet oorlogen te beginnen in Afrika en het MIdden Oosten.
De VN is een advies orgaan en heeft geen zeggenschap over wat NL doet.

De EU gaat op een heel vreemde manier met migranten om en denkt voorbij te kunnen gaan aan het feit dat de burgers massaal tegen deze migratie zijn omdat alle ervaringen met migranten negatief zijn.
Burgers zien dagelijks dat overheden feiten maskeren en weg houden van de autochtone burgers door wie zij zijn gekozen en door wie zij worden betaald. Hiet is iets heel erg fout !

Asiel verlenen mondt in de praktijk uit op een verblijfsvergunning, huisvesting en een uitkering, maar NL kan nog niet eens haar eigen burgers een woning bieden en een bestaan (bijvoorbeeld daklozen en krakers).
Het cultuurverschil van de asielzoekers is in de praktijk zo groot (de meesten zijn analfabeet) dat deze mensen in nog geen vijfitg jaar integreren en de EU heeft ook geen oplossing voor ze.
Maar erger is dat er iets volkomen mis is met de instelling van deze mensen. Als zij denken dat het westen zich moet aanpassen aan de migranten dan is er iets volkomen mis met de perceptie van deze mensen en is het zeer onwaarschinlijk dat deze mensen met gevaar voor eigen leven zijn gevlucht.
Ergo: de EU en de EU burgers worden voor de gek gehouden.
Er is maar een oplossing: deze mensen moeten zo snel mogelijk terug naar waar zij vandaan kwamen !!!

Er zijn meer dan sterke aanwijzigingen dat er partijen zijn die bewust chaos willen creeren in de EU en die transporten van mensen faciliteren (zoals Soros, Merkel). Ondanks dat heeft de EU haar beleid niet aangepast.
Wel zien zij zoveel vreemde dingen bij de EU dat burgers in toenemende mate sprake is van een samenzwering tegen de burgers door banken (Rothschilds) en corporaties,

“Overheidscommunicatie hoort niet thuis op alleen Facebook”

Nederlandse overheid zwaar in de coronaproblemen