in ,

Er tikken tijdbommen onder het ziektekostenstelsel: Verzekeraars houden dure patiënten liever buiten de deur

Er tikken tijdbommen onder het ziektekostenstelsel. De solidariteit wordt ondermijnd door toenemende risicoselectie: verzekeraars houden dure patiënten liever buiten de deur. Dat zegt Roger van Boxtel, vertrekkend topman van Menzis.

Risicoselectie bemoeilijkt het overstappen van burgers naar andere verzekeraars, zegt Van Boxtel. Verzekeraars met klanten die veel nodig hebben, moeten extra vermogen opbouwen. Daardoor verslechtert de concurrentiepositie van deze sociale verzekeraars. De verzekeringsdirecteur slaat alarm over de negatieve effecten van de in de gezondheidszorg: ‘Als er niets gebeurt, komen cliënten voor gesloten zorgloketten te staan. En de zorgverzekeraar die iedereen aanneemt, krijgt bedrijfseconomische problemen .'

Van Boxtel zegt dit vandaag in een interview met de Volkskrant. Hij kondigt hierin zijn vertrek aan bij Menzis in april 2015. Hij heeft de verzekeraar dan ruim tien jaar geleid.

Extra eisen

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die toeziet op de zorgmarkt, tikte verzekeraars als Promovendum en Zekur al eens op de vingers omdat zij toch drempels opwierpen bij de basisverzekering. Volgens de NZa stellen verzekeraars bij eenvijfde van de aanvullende verzekeringen extra eisen. Of dat toeneemt, weet de NZa niet.

Lees verder via VK.

 

Foto via Sebastiaan ter Burg


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hopsa: Nederlandse ziekenhuizen moeten tientallen miljoenen euro’s aan de zorgverzekeraars terugbetalen

In cijfers: allochtonen oververtegenwoordigd in de bijstand