Het is nog niet te laat om vrijhandelsakkoord en paard van Troje CETA te stoppen

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) (“Brede Economische en Handelsovereenkomst”) is een vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie en haar lidstaten. 

Het verdrag is nog niet formeel in werking getreden, maar grote delen worden sinds september 2017 voorlopig toegepast, maar toch kunnen we dit nog stoppen.

Ondanks enorme bezwaren onder de bevolking werd toch op 30 oktober 2016 het gehate CETA verdrag tussen Canada en de Europese Unie ondertekend.

Dit betekent onder andere dat Canadees GMO ons land kan binnenkomen, maar toch kan dit afgrijselijke verdrag nog worden gestopt, zoals we schreven in een eerder artikel:

Jaren en jarenlang hebben we gehamerd op de grote gevaren van de grote internationale handelsverdragen zoals TTIP met Amerika en CETA met Canada. De eerste is voorlopig gelukkig een vroegtijdige dood gestorven, maar de tweede is ondanks alle waarschuwingen wel degelijk ondertekent in 2016. 

Het volgende is de officiële status van CETA:

Het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) (“Brede Economische en Handelsovereenkomst”) is een vrijhandelsakkoord tussen Canada en de Europese Unie en haar lidstaten. Het verdrag is nog niet formeel in werking getreden, maar grote delen worden sinds september 2017 voorlopig toegepast. Op de Europees-Canadese top van 26 september 2014 in Ottawa werd de onderhandelde ontwerptekst van het verdrag vastgesteld. Het verdrag is ondertekend op 30 oktober 2016, en kwam op 21 september 2017, grotendeels, in werking.

Het verdrag kan pas volledig in werking treden als dit door alle EU lidstaten is geratificeerd en voor en is dat nog niet gebeurd.

Om te voorkomen dat dit gaat gebeuren zijn er nu acties opgestart door een aantal partijen.

De actievoerders geven een 5 tal punten waarom zij denken dat CETA gestopt moet worden.

  1. We willen geen claimsysteem voor Canadese multinationals die hier bijvoorbeeld een verbod op gaswinning kunnen tegenhouden.
  2. We willen geen achterdeur voor Amerikaanse multinationals die claims indienen als wij onze woningmarkt of zorgsector beschermen tegen winstmaximalisatie.
  3. We willen niet vastzitten aan een ‘levend verdrag’, waar we niet meer vanaf kunnen en waarvan na goedkeuring nog allerlei regels kunnen worden aangepast in achterkamers.
  4. We willen geen kiloknallers uit Canadese gigastallen op ons bord, met meer dierenleed, oneerlijke concurrentie voor onze boeren en onzekerheid over voedselveiligheid.
  5. We willen handelsverdragen die onze duurzamer en eerlijker maken, waar de afspraken over duurzaamheid boven rechten van multinationals staan, en niet andersom.

De kern van het verhaal is natuurlijk dat je in feite een deel van je eigen soevereiniteit als land opgeeft als je dit ondertekent.

Landen die deelnemen aan CETA staan een deel van hun soevereiniteit af aan een supranationale rechtbank (het Investment Court System of Multilateral Investment Court) die de verdragsregels boven het nationale recht kan plaatsen, inclusief de grondwet. Zo hebben bedrijven volgens het ontwerpverdrag recht op een “eerlijke en billijke behandeling” (artikel 8.10). Als er nieuwe wetgeving wordt aangenomen die de toekomstige winst van een bedrijf vermindert, zal het land de buitenlandse investeerder moeten vergoeden alsof de nieuwe regels er niet geweest waren

Om dit verdrag te kunnen ratificeren moet er een meerderheid worden behaald in Tweede Kamer.

Om het voorstel weg te kunnen stemmen zijn er 76 stemmen nodig. De partijen die vóór het verdrag zijn (VVD, , D666) hebben 71 zetels. De partijen die tegen zijn (PVV, FvD, . SP, SGP, Christenunie, Denk, Partij voor de Dieren) hebben samen 60 zetels.

De resterende 19 zetels zijn in handen van de zwevers; partijen die het nog niet weten: PvdA, 50Plus, Groep Otten en de eenmanssfractie of beter gezegd eenvrouwsfractie Kooten-Arissen.

Via de website van de actievoerders, WijstoppenCeta, kan je een bericht sturen naar een politieke partij en hen overtuigen van de noodzaak om dit verdrag niet te ratificeren.

Lees verder bij de bron: Niburu.co


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Shop the Post

Gezondheidswebwinkel Orjana.nl
0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Mishandeling en vernedering in Virunga-park: ‘EU financiert geweld’

‘Verwarde mensen’ blijven Nederland overspoelen: 8% meer ‘incidenten’