in , , ,

Hoe CETA ons ook de NAFTA/TAFTA/TTIP handelsverdragen op gaat dringen

14248919401 a788f751b9 ceta Troje

NAFTA, het North American Free Trade Agreement. Een slopend stukje handelsverdrag tussen de VS, Mexico en Canada uit 1994. Het is ondertussen wel bekend dat dit een handelsverdrag is dat Canada slechts nadelig heeft beïnvloed.

Alleen hebben de Canadezen een vrijhandelsverdrag met de VS, genaamd NAFTA. Via CETA krijgen we TTIP dus via de achterdeur binnen. TTIP en CETA zijn een paard van Troje.
— Nieuwsbrief Ben Jager, 20-10-2016.

Via twee wegen las ik vanmorgen dat het corporatocratische huzarenstukje van NAFTA uiteraard ook geborgd moet zijn in het CETA-verdrag. Canada is immers wetmatig verplicht zich te binden aan dat lelijk handelsverdrag. En doordat NAFTA daardoor in het CETA-verdrag moet terug komen, zitten we in Nederland zo meteen ook vast aan NAFTA.

CETA, NAFTA, TTIP en TAFTA

Herinner daarbij dat TTIP voorheen nog TAFTA heette, en dan weet je uiteraard genoeg:

Omdat [CETA] het vriendelijke, progressieve Canada betrof, ogenschijnlijk veel minder gevaarlijk leek. Schijn bleek te bedriegen. CETA bevatte dezelfde arbitragehoven als TTIP, de Canadese onderhandelaars bleken net zo in de zak te zitten van de oliemaatschappijen als de Amerikaanse, en via CETA dreigde de EU zowaar het hele Noord-Amerikaanse Vrijhandelsverdrag uit 1994 te moeten importeren. Dat wierp de vraag op of dit niet het ultieme paard van Troje was: CETA als achterdeur voor het dood gedemonstreerde TTIP. — De Groene, Ewald Engelen.

TTIP wordt opgeofferd voor CETA

en met CETA krijgen we via de achterdeur gewoon NAFTA/TAFTA/TTIP opgedrongen. Inclusief de (geheime) arbitragehoven waarmee het multinationale grootbedrijf de democratie gaat overheersen, het grootbedrijf komt boven de wet te staan met deze handelsverdragen en gaat ons dus de wet voorschrijven. En dat maakt het uiteraard een staatsgreep.

The first is that we Canadians have lived with ISDS for 20 years. It was first included in NAFTA, the 1994 North American Free Trade Agreement between Canada, the US and Mexico, and has been used extensively by the corporations of North America to get their way.

As a result of NAFTA, Canada is now the most sued developed country in the world. Canada has been sued more times than either the US or Mexico.

Herinner dat NAFTA van heel Noord Amerika al één handelsunie probeerde te maken, CETA is dus alles behalve een onschadelijk handelsverdrag. Net als NAFTA zal ook CETA voor armoede gaan zorgen. Het kleine beetje winst is voor de multinational (die geen belasting betalen), de kosten? Verdere kaalslag bij de bevolking. Leer van NAFTA: Banen verlies, lagere lonen, uitbuiting van werknemers, verslechtering van het milieu. Hoe meer je leert over CETA, hoe beter je weet dat we dit verdrag echt niet moet willen.

Het zijn eigenlijk helemaal geen handelsverdragen

In een interview met Channel4 heeft Noam Chomsky precies 2 minuutjes en 5 seconden nodig om CETA en TTIP met de grond gelijk te maken.

De zogezegde vrijhandelsakkoorden zijn geen vrijhandelsakkoorden, het zijn zelfs amper handelsakkoorden. Het zijn vooral akkoorden om de rechten van investeerders te vrijwaren. Er is een reden waarom ze geheim gehouden worden voor het publiek. Direct wanneer je er naar kijkt, zie je waarom.

Let op dat ik zei ‘geheim voor het publiek’, en niet ‘geheim’. Het zijn geen geheimen. Het zijn geheimen voor de advocaten en lobbyisten van bedrijven, die de gedetailleerde verdragen hebben geschreven. Dat deden ze uiteraard ten behoeven van hun electoraat, en dat is toevallig niet de bevolking van de wereld of hun eigen landen.

Deze verdragen zijn de vooral beschermend, ten faveure van private macht, de zogenaamde intellectuele eigendom. Dit verhoogt feitelijk gezien de handelstarieven, dat worden patenten genoemd. Patenten hebben een enorme impact op de economie. Geweldig voor farmaceutische bedrijven, media conglomeraten en anderen. Investeerders eigenen zich het recht toe om overheden aan te klagen, iets dat jij en ik niet kunnen, maar bedrijven wel.

Bedrijven kunnen overheden aanklagen voor het toedienen van schade aan hun toekomstige, potentiële toekomstige winst. Je kan bedenken wat dat betekent in zulke gevallen. Ze gaan naar private handelsberechtingsgremia, welke vooral bestaan uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. Dat gebeurt al met NAFTA, en daar kunnen we nog veel meer van verwachten.

Er zijn ook clausules voor het ondermijnen van activiteiten voor het reguleren van bedrijven, inclusief het reguleren van bedrijven voor bescherming van de natuur. En opvallend: de frase ‘Klimaatverandering’ komt niet voor in de pagina’s van deze verdragen, wat illustratief is voor het gehele constructie.

We leven in een democratie, toch?

Ondertussen drukt de EU steeds harder door naar goedkeuring. Tegen de wensen van de Europese bevolkingen in: meer dan 30 Nederlandse gemeenten zich hebben uitgesproken tegen CETA en TTIP, 180.000 handtekening paraat voor een Nederlands anti-CETA referendum, 70% van Oostenrijk is tegen, 3 miljoen handtekeningen van EU-inwoners in een Burgerinitiatief, 125.000 Duitse inwoners probeerden het met een rechtszaak tegen te houden bij het Bundesverfassungsgericht, diverse grootschalige demonstraties tegen CETA door heel de EU en nu als laatste bastion Wallonie die nog probeert CETA tegen te houdennamens 4,5 miljoen Walen.

Handelsverdragen als CETA zullen zorgen voor meer ongelijkheid, financiële crises en milieucatastrofe. De modellen die groei en jobs beloven, hangen aan elkaar met foute aannames en los zand. En in het EP ondervinden we aan de lijve de druk om onze standaarden inzake milieu, klimaatbestrijding en hoge voedselnormen te verlagen.
— Bart Staes, Europarlementslid namens Groen.

Hard tegen hard, de bevolking versus het grootbedrijf en de neoliberale politiek: het gevecht voor de macht op het scherpst van de snede.

Lees verder via de Bron: Lang Leve Europa!

Photo by Abode of Chaos cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
clinton msm wikileaks

10 complotfeiten uit de Clinton emails die corruptie bewijzen bij Main Stream Media

Mark Rutte van de Roverheid bew 550x350 351x185

Weggestemd en toch gekregen: Oekraïeners krijgen per 24 november visumvrij toegang tot Nederland