in ,

Het ligt volgend jaar aan je postcode of huishoudelijke hulp nog wordt vergoed

Er zijn grote verschillen tussen gemeenten bij de vergoeding van huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit een steekproef van de NOS onder twintig gemeenten. Sommige gemeenten blijven de kosten van de huishoudelijke hulp in 2015 voorlopig nog vergoeden. In andere plaatsen draaien mensen die er gebruik van maken vanaf januari al zelf voor de kosten op.

Daarmee wordt duidelijk dat het straks afhangt van je woonplaats of en hoelang de gemeente nog betaalt. De ingrepen zijn het gevolg van bezuinigingen van het Rijk. Het heeft besloten 28 procent te bezuinigen op de huishoudelijk hulp.

Het gaat om de vergoeding voor de eenvoudigste vorm van schoonmaakhulp, de zogenoemde Huishoudelijke Hulp 1. Zo'n 400.000 Nederlanders maken voor gemiddeld drie uur per week gebruik van deze hulp. Het gaat bijvoorbeeld om hulp bij huishoudelijke taken als ramen lappen, de was doen en boodschappen doen.

Bezuiniging

De verschillen in het land zijn groot. Zo moeten inwoners van de gemeenten Achtkarspelen (Friesland) en Valkenswaard (Noord-Brabant) de huishoudelijke hulp met ingang van het nieuwe jaar zelf betalen. In de stad Groningen gebeurt dat pas een jaar later. Ook voor de inwoners van de Groningse Westerkwartiergemeenten stopt de huishoudelijke hulp, maar mensen die er nu gebruik van maken, kunnen dat blijven doen tot 1 juli 2015.

Lees verder via NOS Nieuws.

 

Foto via ibeeckmans


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bezuinigen en participeren in de praktijk: Verbijstering in Zwaagdijk West, peuters moeten straks 8km fietsen voor gymles

Griekenland stevent opnieuw af op faillissement