in ,

Incassobureaus, vaak zijn het zelf CRIMINELEN

Incassobureaus confronteren consumenten vaak met onterechte vorderingen, berekenen te hoge incassokosten en zetten mensen op ontoelaatbare wijze onder druk om rekeningen te betalen.
Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag.

Bestuurslid Anita Vegter van ACM zegt dat de genoemde problemen ”breed in de branche spelen”. Degenen die ermee te maken krijgen zijn relatief vaak mensen met een lager inkomen en meer schulden. Deze groep is extra kwetsbaar, aldus de toezichthouder.

ACM onderzocht de incassosector na meldingen via het meldpunt ConsuWijzer. Daar wordt veel geklaagd over bedrijven die er oneerlijke verkooppraktijken op na houden, bijvoorbeeld door ongevraagd producten te sturen en vervolgens een incassobureau in te schakelen als de klant niet betaalt.

Uit de studie blijkt dat incassobureaus in een op de vijf onderzochte gevallen te hoge kosten in rekening brengen. Rekeningen zijn vaak onduidelijk en oncontroleerbaar. Ook zetten incassobureaus consumenten onder druk door te dreigen met maatregelen waartoe zij niet bevoegd zijn, zoals beslaglegging op de bankrekening of gedwongen verkoop van de inboedel.

Om het probleem aan te pakken slaat ACM de handen ineen met de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Beide toezichthouders hebben bevoegdheden om tegen dergelijke misstanden op te treden.

Eisen verhogen

-Kamerlid Carola Schouten laat weten samen met de PvdA bezig te zijn met een wetsvoorstel om de eisen aan incassobureaus te verhogen. Ook moet de ACM meer mogelijkheden krijgen om tegen de bureaus op te treden.

Ook -Kamerlid Pieter Heerma wil een einde aan de “wildwest praktijken” van incassobureaus. “De Kamer dringt al langer bij staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, red) aan op actie”, stelt hij.

“Incassobureaus die de regels aan hun laars lappen moeten harder worden aangepakt”. Hij wil snel een debat hierover met Klijnsma.

Branchevereniging van incassobureaus NVI noemt de conclusies van de ACM ”verontrustend”. De NVI zegt een onderzoek in te gaan stellen bij haar achterban. De vereniging wil kijken of de regels van het eigen Incasso Keurmerk aangescherpt moeten worden en hoe de controle kan worden verbeterd.

Lees verder bij de Bron: Silvia’s Boinnk!!!

Photo by fry_theonly


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Piet
5 jaren geleden

Bij aankomst de knie-schijven ongemakkelijk maken

Uiteraard want niveleren werkt niet: Rijkste Nederlanders dit jaar nog rijker geworden

Hoezo global warming? IJs op Antarctica groeit sneller dan het smelt