in

ING redt zichzelf (nu de rest nog)

Bij het uitbreken van de in 2008 (saillant detail: veroorzaakt door bankiers) kwamen veel in de problemen. Zo ook ING dat van de Nederlandse in 2009 een lening van 10 miljard ontving om het het eigen vermogen te versterken. Daarnaast stonden we ook nog garant voor de Amerikaanse hypotheekportefeuille.

Vrijdag betaalt ING de laatste 1,025 miljard van die lening terug. Aan rente, premies en boetes (vanwege te vroeg (!) terugbetalen) heeft de lening 3,5 miljard opgeleverd, een keurig rendement van 35% over de afgelopen 5 jaar. De garantstelling heeft ons ook geen windeieren gelegd, die heeft in totaal nog eens 1,4 miljard opgeleverd.

Er was nog een grote Nederlandse bank die in de problemen kwam. werd eveneens gered door de staat nadat een combinatie van de eerder genoemde kredietcrisis en grootheidswaanzin van de toenmalige raad van bestuur onder leiding van Rijkman Groenink de bank op het randje van de afgrond had gebracht.

ABNAMRO werd genationaliseerd en staat momenteel voor 21,7 miljard aan overheidsinvesteringen in de boeken. Dat bedrag moet de staat terugverdienen bij een beursgang die voor 2015 wordt verwacht, althans, dat zei Gerrit Zalm, de huidige bestuursvoorzitter van de bank. Minister Dijsselbloem sprak medio 2013 de verwachting uit dat de waarde van ABNAMRO kan groeien naar zo'n 15 miljard waarmee we met een verlies van 7 miljard rekening moeten houden.

Wat staat er verder nog uit? Aegon kreeg staatssteun die een miljard rendement opleverde. SNS Reaal werd eveneens genationaliseerd. Totale kosten: 4,5 miljard. Ook dit bedrijf moet naar de beurs. Het is nog niet duidelijk of dit bij een beursgang terugverdiend zal worden. De verzekeringstak van SNS Reaal staat in de etalage. Mogelijke koper: ASR (eveneens volledig eigendom van de Staat der Nederlanden). En wat ASR (alleen of in combinatie met Reaal) bij een beursgang of verkoop oplevert is vooralsnog helemaal niet duidelijk.

Gelukkig staan die 6 miljard van ING en Aegon  veilig op de bank….

Lees verder via Zuurgeld.nl

 

 

Foto via oxfamnovib


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Nationale Postcodeloterij bedoelt heel andere dingen dan ze zegt

OM moet staatsgeheim Demmink-rapport opvragen