in , ,

Kijk eens hoeveel van je gegevens aan elkaar gekoppeld worden door de overheid en wees geshockeerd

6092000030 b8808e63f4 privacy1

De Raad van State oordeelt zeer kritisch over de aanpak van minister Asscher en minister Opstelten om fraudeurs op te sporen. Volgens het adviesorgaan stellen de ministers vrijwel geen grenzen aan de hoeveelheid gegevens die ze verzamelen. Bovendien is de database waarin risicomeldingen over burgers worden vastgelegd, niet wettelijk geregeld en zouden burgers over een risicomelding geïnformeerd moeten worden. De minister legt het oordeel van de Raad van State naast zich neer.

Gemeenten en andere overheidsinstanties krijgen de mogelijkheid gegevens over burgers aan elkaar te koppelen om fraude met belastingen, uitkeringen en toeslagen op te sporen. Hiervoor is de Wet SUWI vorig jaar oktober gewijzigd (toelichting). Minister Asscher (PvdA) en minister Opstelten (VVD) publiceerden op 11 september een concrete uitwerking van deze wetswijziging. Volgens dit plan worden de volgende gegevens over iedere burger aan elkaar gekoppeld:

 1. arbeidsgegevens,
 2. boete en sanctiegegevens,
 3. belastinggegevens,
 4. gegevens over bezittingen,
 5. gegevens waaruit blijkt dat een persoon niet in aanmerking komt voor een uitkering,
 6. eventuele bedrijfsgegevens uit het handelsregister,
 7. woon- en verblijfgegevens
 8. identificerende gegevens, waaronder naam, adres, woonplaats, postadres, geboortedatum, geslacht en administratieve kenmerken,
 9. gegevens over eventuele inburgering en inburgeringsverplichtingen,
 10. nalevingsgegevens (of je je aan de wet hebt gehouden),
 11. onderwijsgegevens,
 12. pensioengegevens,
 13. gegevens of een persoon na een periode van ziekte zich aan de re-integratieverplichtingen houdt of heeft gehouden,
 14. gegevens over schulden,
 15. uitkerings-, toeslagen- en subsidiegegevens,
 16. gegevens over vergunningen en ontheffingen,
 17. zorgverzekeringsgegevens.

Geschrokken
De Raad van State (RvS) is geschrokken van deze enorme lijst aan gegevens en spreekt van een “vergaande beperking van de persoonlijke levenssfeer”. De Raad concludeert: “…Er [is] nauwelijks een persoonsgegeven te bedenken dat niet voor verwerking in aanmerking komt. De opsomming lijkt niet bedoeld om in te perken, maar om zoveel mogelijk armslag te hebben.” Dit verhoudt zich volgens de RvS niet tot de wettelijke plicht alleen de strikt noodzakelijke gegevens te verzamelen om een doel te bereiken. De raad vraagt zich ook af of het allemaal wel in verhouding staat tot het te bereiken doel. Bovendien zouden volgens de aangenomen wet geen medische of strafrechtelijke gegevens gebruikt mogen worden. Deze worden in het plan van de minister nu toch genoemd.

Lees verder via Privacy Barometer

 

Foto via Wiertz Sébastien cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
snuivendeleraar1

Caught on Camera: Snuivende Maastrichtse leraar Porta Mosana College

62fc89cdcd51adf864c6add1 640 pensioen1

Jongeren kijk eens goed naar deze pensioen berekening (en kom in opstand)