in ,

Nieuwe belastingplannen drama voor gepensioneerden

5639793241 44c8bc7f64 gepensioneerden1

Een drama? Ja, zo zou je het wel kunnen noemen. De nieuwe belastingplannen die het kabinet eind deze zomer zal presenteren pakken desastreus uit voor gepensioneerden.

Wat is het geval. In opdracht van de toenmalige staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) kreeg de Commissie Van Dijkhuizen in 2012 de opdracht een voorstel uit te werken voor een vereenvoudiging van het belastingstelsel. Addertje onder het gras was dat bankier Van Dijkhuizen van mening was dat het lage belastingtarief voor gepensioneerden gelijk getrokken moest worden aan dat van niet gepensioneerden, die waren immers rijk genoeg. Een mening die ook door PvdA-leider Diederik Samsom gedeeld wordt. Gemakshalve vergat de Commissie dat het lage belastingtarief een vast onderdeel was van het totale pensioenplaatje. Dat lage tarief was onderdeel van het pensioenstelsel. Met de opbouw (franchise) en premieafdracht was daar al rekening mee gehouden. In de nieuwe plannen wordt daar volledig aan voorbij gegaan.

Lage belastingtarief verdwijnt

Het voorstel waarmee het kabinet komt is als volgt. In 18 jaar tijd zal de AOW premieafdracht met 1 procent dalen, tot na 18 jaar de AOW premie nul is. Tegelijkertijd zal het belastingtarief in de eerste twee schijven elk jaar met 1 procent stijgen. Voor niet gepensioneerden zal dat weinig uitmaken omdat de belastingverhoging wegvalt tegen het niet langer betalen van AOW premie. De huidige premiegrens voor AOW is 34.000 euro jaarinkomen.

Gepensioneerden betalen echter geen AOW premie meer wanneer ze met pensioen gaan. Het wegstrepen van belasting tegen premieafdracht geldt voor gepensioneerden dus niet. Zij krijgen een ordinaire belastingverhoging voor de kiezen van 1 procent per jaar, en dat 18 jaar lang. Op die manier trekt het kabinet de belastingtarieven na 18 jaar gelijk voor gepensioneerden en werkenden.

Wat betekent dat financieel? De jaarlijkse stijging van de belasting met 1 procent wordt geheven over het aanvullende pensioen. De AOW zelf wordt niet belast. Voor het eerste jaar is de belastingverhoging maximaal 250 euro. Immers het premie inkomen van 34.000 euro min de AOW van 9.000 euro levert een maximaal belastbaar aanvullend pensioen van 25.000 euro op. Na 18 jaar is het te betalen bedrag aan belasting over die 25.000 euro opgelopen tot 4.500 euro. In feite betaald de gepensioneerde dan de helft van zijn AOW zelf. Het gemiddelde aanvullende pensioen in Nederland is 700 euro per maand. Dat betekent voor het eerste jaar 7 euro extra belasting per maand oplopend naar 126 euro na 18 jaar.

Gepensioneerden financiële schietschijf

Het kaalplukken van gepensioneerden houdt dus niet op. Eerst haalde de overheid een truc uit met de Zvw. De algemene belastingverhoging in 2012 werd voor werknemers gerepareerd doordat ze geen 7,5 procent Zvw premie meer hoefden te betalen. Dat nam de werkgever voor zijn rekening. Gepensioneerden hebben geen werkgever meer en dus mogen zij het naar beneden gestelde tarief van 5,4 procent over hun maximale premie-inkomen van 51.414 euro zelf betalen, zonder dat er enige compensatie is voor die belastingverhoging.

Lees verder via Citareg.

Photo by metamorphoses cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Via nu.nl

Wateroverlast van afgelopen jaren reden voor verlaging waterschapsbelasting? Tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid?

5741092692 8f7cbf0725 snelweg a91

Daar gaat weer 1 miljard: ‘Onnodige uitbreiding A9 door uitblijven verkeer’