in ,

Overheid dwingt tot scheidingen: Bijstandsmoeders raken 240 euro per maand kwijt of ga maar scheiden

Zo’n vijfduizend alleenstaande ouders in de bijstand gaan er vanaf volgend jaar fors op achteruit. De Belastingdienst zegt dat ze een meebetalende partner hebben, terwijl dat niet zo is. Alleen een scheiding kan een financiële klap voorkomen.

Door een nieuwe wet gaan de getroffen ouders met jonge kinderen er zo’n 240 euro per maand op achteruit, berekenen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en club van sociale diensten Divosa. Het betekent 15 procent minder inkomen.

‘Dat is veel geld voor mensen die toch al worden getroffen door dit kabinet,’ zegt Esther Verhoeff de VNG. ‘De kans is groot dat ze schulden krijgen en bij de gemeente aankloppen voor bijzondere bijstand.’

Het gaat om alleenstaanden met een bijstandsuitkering, van wie de partner met de noorderzon is vertrokken, in de gevangenis zit of in een verzorgingshuis woont. Ook bijstandsklanten met een inwonend kind van boven de 27 of een inwonende oma worden geraakt.

Alleenstaand

De Belastingdienst ziet de ouders niet als alleenstaand, terwijl ze dat feitelijk wel zijn. Daardoor krijgen ze niet de extra toeslag waar alleenstaande ouders straks recht op hebben als het stelsel van toeslagen op de schop gaat.

Opmerkelijk is dat de groep volgens de Bijstandswet wél alleen is.

 

Lees verder via AD.nl.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vodafone bekent: Overheden hebben directe toegang tot Vodafone-netwerk

De lucratieve leegstand van kantoren/panden/winkel SCAM