in , , , ,

Tijd om zelf in actie te komen! Organisaties uiten zorgen om wetsvoorstel voor online volgen van burgers

green and white book on red and white textile

Amnesty International, Bits of Freedom, Open State Foundation, Vrijschrift en Waag hebben maandag hun zorgen en kritiek geuit over een wetsvoorstel.

Dat wetsvoorstel maakt het mogelijk voor terrorismecoördinator NCTV om burgers online te volgen.

Het voorstel is ter consultatie aangeboden. Dat betekent dat burgers, bedrijven en organisaties suggesties kunnen doen voor verbetering van de wetgeving. Normaliter duurt het consultatieproces minimaal vier weken, volgens de Rijksoverheid.

Dit proces duurt echter een week en stopt op woensdag. Dat is volgens de organisaties te kort voor een “heftig en omstreden voorstel”.

“We kunnen alleen een constructieve reactie geven na een grondige bestudering. Daarvoor zijn vijf werkdagen niet alleen niet genoeg. Het is een schoffering van de tegenmacht”, zegt Evelyn Austin van Bits of Freedom.

De vijf organisaties vragen minister van Justitie Ferd Grapperhaus de consultatie opnieuw te doen en een reactietermijn te geven van minimaal vier weken.

“De onderste steen van het handelen van de NCTV moet eerst naar boven komen, voordat er over een ‘oplossing’ gesproken kan worden.”, zegt Merel Koning van Amnesty International.

In april onthulde NRC dat de NCTV jarenlang privacygevoelige informatie over burgers heeft verzameld en gedeeld, wat in strijd is met de wet.

Ook volgden NCTV-medewerkers met nepaccounts op sociale media honderden politieke campagneleiders, religieuze voormannen en activisten.

Lees verder bij de bron: Privacynieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
vliegtuigen 1569315094

Vergeten tragedie van Tu-154 (Siberia Airlines-vlucht 1812)

CU4Ees29rwDmMdJMLKpNZWps 640x360

Grafeen in corona vaccin?! Nieuwe studie met elektronenmicroscoop toont deeltjes vergelijkbaar met grafeen