in

U gaat meer betalen: Juichen over monsterfusie in supermarktwereld is voorbarig

Retailers, aandeelhouders en analisten juichen over de op handen zijnde monsterfusie tussen Ahold en Delhaize. De vraag is alleen of deze concentratietendens valt te prijzen. ‘Op de lange termijn is deze ontwikkeling niet houdbaar’.

Schaalvergroting in de supermarktbranche brengt retailers, aandeelhouders en analisten in een gelukzalige toestand. Afgelopen zaterdag was het opnieuw raak: het gerucht ging dat de luxe Belgische supermarktketen Delhaize fusiegesprekken zou voeren met het veel grotere Nederlandse Ahold. Ahold bezit onder andere Albert Heijn. Zowel Delhaize als Ahold gaven aan ‘niet te reageren op geruchten in de markt.’ Hier kwam gisteren toch verandering in. Delhaize zwichtte voor de eis tot openheid van vakbond BBTK, en ook Ahold bevestigt intussen dat er fusiegesprekken gaande zijn.

Bij een eventuele samenvoeging van Delhaize en Ahold ontstaat er een bedrijf dat kan toetreden tot de top tien grootste supermarktconcerns ter wereld. Daar kan het fusieproduct aanschuiven bij reuzen als het Franse Carrefour en het Amerikaanse Wal-Mart. Enkel op Europees niveau zal het nieuwe bedrijf geen grote speler worden aangezien meer dan zestig procent van de omzet wordt gehaald uit de Amerikaanse tak van het bedrijf.

DE JAAROMZET VAN DELHAIZE EN AHOLD SAMEN BEDROEG IN 2014 64,6 MILJARD , TWEE KEER ZOVEEL ALS DE TOTALE SUPERMARKTOMZET IN

De jaaromzet van Delhaize en Ahold samen bedroeg in 2014 64,6 miljard euro, twee keer zoveel als de totale supermarktomzet in Nederland. ‘Delhaize-Ahold’ heeft ruim 6.600 winkels en 375.000 personeelsleden in verschillende Europese landen en de Verenigde Staten.

Lees verder via: Follow the Money

Photo by isobrown


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
John
5 jaren geleden

Kan wel zijn dat AH en Delhaize duurder worden, maar zolang mijn Plus er niks mee heeft te maken interesseert het mij weinig. Niemand is ook gedwongen om er te winkelen.
Iedereen die denkt dat hij het goedkoper kan, en daardoor meer klanten trekt, is vrij om zijn eigen supermarkt te beginnen.
Een groot deel van de prijs maakt toch de BTW. Dat alleen al is een gotspe.
Maar dat heeft ook iedereen geaccepteerd.

Gaat maar door, Geblunder van het Openbaar Ministerie: Verkrachting door pedofiel niet bewezen

AMS-IX-admin maakt foutje, Nederland plat