in ,

VNG is het niet eens met uitspraak rechter over vuurwerkverbod Hilversum

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is het niet eens met de uitspraak van de voorzieningenrechter over het vuurwerkverbod in de gemeente Hilversum.

Alleen burgemeester mag besluiten

De rechter veegde op 19 december het ‘gewijzigde aanwijzingsbesluit' van de gemeente Hilversum van tafel. Volgens de is het college niet bevoegd een dergelijk besluit te nemen. Het zou immers gaan om een kwestie van openbare orde en veiligheid. Besluiten binnen dat terrein vallen uitsluitend onder de burgemeester.

Rechter maakt vergissing

De VNG vindt dat de rechter daarmee een vergissing maakt. De vereniging stelt dat de voor het handhaven van de openbare orde op basis van de Gemeentewet bij zowel de burgemeester als het college is neergelegd. In een analyse van de uitspraak schrijft de VNG: ‘Artikel 172 lid 1 Gemeentewet geeft de burgemeester de bevoegdheid om de orde te handhaven in situaties waarin snel en krachtdadig optreden is vereist. Wanneer er de mogelijkheid is om gedurende een langere periode een overweging te maken over een gewenste maatregel, kan het college daartoe besluiten en (zoals in deze situatie) een aanwijzingsbesluit nemen.'

Lees verder via Binnenlands Bestuur.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duhhh wie had anders verwacht: Oekraïne zet belangrijke stap richting NAVO-lidmaatschap

Kerstboodschap 2014: Waarom stemmen op politieke partijen zinloos is