in ,

Belastingcenten weer goed besteed: Geflopt ICT-project kostte Belastingdienst ruim 200 miljoen

3673241234 158eb456be belastingdienst1

De Belastingdienst heeft 203 miljoen besteed aan een mislukt automatiseringsproject. De dienst besloot pas begin dit jaar met de ontwikkeling van het computersysteem ETPM te stoppen, hoewel het project al jaren met grote problemen kampte, en de ambtelijke top in 2009 al overwoog de ontwikkeling ervan te beëindigen. Dat blijkt uit interne documenten van de Belastingdienst, schrijft NRC Handelsblad.

De bouw van het systeem is gemeten naar de uiteindelijke kosten van het drie na grootste automatiseringsproject van de Rijksoverheid in het afgelopen decennium. Het is misschien wel het belangrijkste computersysteem van de Belastingdienst. Het innen van álle belastingen en het uitbetalen van álle toeslagen, voorschotten en verrekeningen zou via dit systeem moeten lopen.

Het gaat om jaarlijks meer dan 260 miljoen transacties ter waarde van 200 miljard euro. ETPM wordt nu wel gebruikt, maar voor een miniem deel van het totaal aantal transacties – nog geen 1 procent, zeggen bij het project betrokken bronnen. Volgens de Belastingdienst verwerkt het 3,5 procent van de totale geldstroom.

BIJ AANVANG AL SUBSTANTIËLE TWIJFELS

Sinds het begin van het project in 2005 bestonden zorgen over de technisch haalbaarheid. Bij aanvang al waren er substantiële twijfels over of de gekozen software wel goed zou werken op de IBM-mainframes van de Belastingdienst en zou kunnen omgaan met het grote aantal transacties dat de dienst jaarlijks verwerkt, zo blijkt uit interne documenten. Nadat het project een jaar draaide, vroeg de leiding van het team dat het systeem moest invoeren zich intern af of het nog wel “in control” was.

In 2007 werd het project in een interne evaluatie heftig bekritiseerd. De situatie was in 2009 niet verbeterd, zo blijkt uit een andere interne evaluatie. De top van de Belastingdienst besloot toen bijna om het project stil te leggen – niet veel later bleek dat er al 160 miljoen euro aan het project was uitgegeven, in plaats van de oorspronkelijk geraamde 60 miljoen. Maar de ontwikkeling ging toch door.

via nrc.nl.

Photo by mystic_mabel cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5003765029 4cec15ec9a administratie1

‘Amnestie ziekenhuis jaarrekeningen dekt gesjoemel toe’, gaat premiebetaler weer geld kosten

8747413366 095f740841 vno ncw1

‘VNO-baas Wientjes was als ondernemer deel van prijsafspraken kartel’