in

CTIVD fluit AIVD terug, maar vergeet burger

11290083873 23b25f1f82 hacken1

Op 4 september verscheen een onderzoek van de CTIVD naar de wijze waarop de AIVD op het internet onderzoek doet. In het bijzonder heeft de toezichtscommissie onderzocht of de geheime diensten hacken en of dat hacken rechtmatig is gebeurd. Conclusie: niet goed genoeg.

Dat de AIVD mag hacken is niet nieuw, dat mogen ze al sinds 2002. Maar sinds de Snowden-leaks blijkt dat de AIVD niet alleen computers hackt, maar ook webfora. Het is goed dat de CTIVD dit onderzocht heeft. Het onderzoek wijst uit dat de geheime dienst in een aantal gevallen (9) over de schreef is gegaan. Bij enkele van die gevallen gaat het om grote webfora, waarbij de CTIVD duidelijk maakt dat de hack van de AIVD niet proportioneel was, omdat het overgrote merendeel van de bezoekers of gebruikers niet onderzocht had mogen worden.

We zijn blij dat de CTIVD onderzoek heeft gedaan naar het hacken van de geheime dienst, maar ze negeren één belangrijk punt. Vaststellen dat er onrechtmatig gehandeld is en dat er nieuwe richtlijnen moeten komen is belangrijk. Maar dat lost de ontstane inbreuk voor onschuldige burgers niet op. Er zijn grote webfora gehackt, waarbij ook jouw data buitgemaakt kan zijn. Maar dat weet je nu niet.

via Bits of Freedom.

Foto via Skley cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
via climategate.nl

Waarom horen we hier niets over in media? 1,8 miljoen vierkante kilometer meer zeeijs Noordpool

29093497311

Russische ambassade daagt NAVO uit op Twitter