in

AIVD zette toezichthouder op verkeerde been door verzwijgen van informatie

5637545283 fe50cf5720 AIVD

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) heeft doelbewust informatie achtergehouden voor de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB).

De toezichthouder heeft de geheime dienst daardoor “zeer waarschijnlijk” onterecht toegang gegeven tot een ingrijpende bevoegdheid, zegt voorzitter Mariëtte Moussault dinsdag in gesprek met NU.nl.

De TIB is in 2018 in het leven geroepen met de komst van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv).

De toezichthouder controleert of een minister terecht akkoord heeft gegeven voor een ingrijpende bevoegdheid, zoals het hacken van computers of het afluisteren van telefoonverkeer. Zonder toestemming van de TIB mag de AIVD dat niet doen.

Vanaf halverwege 2018 kwamen voor één AIVD-operatie meerdere van dit soort verzoeken ter beoordeling bij de TIB terecht.

Toen de AIVD in augustus 2019 om een verlenging vroeg van de bevoegdheden, schreef de AIVD dat in eerdere verzoeken rond die operatie “ten onrechte” informatie was achtergehouden.

“Toen gingen bij ons de alarmbellen rinkelen”, zegt ….

Lees verder bij de bron: NU.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rekeningrijden is helemaal terug en autorijden wordt waarschijnlijk stukken duurder

49132589437 cbf2255e7f k

Hoe grote vervuilers profiteren van Europese coronacrisissteun