in , ,

Europese rechter morrelt aan de privacy van het Koninklijk Huis

De leden van het Koninklijk Huis, koning Willem-Alexander voorop, hebben sinds kort nóg minder recht op dan gewone burgers. Hun recht op privacy is afgezwakt door een uitspraak van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Die ging over publicaties in Frankrijk rond een onwettig kind van prins Albert van Monaco, maar heeft ook gevolgen voor Nederland en de koninklijke familie. Dat besef dringt langzaam door.

Het recht op privacy is gebaseerd op onze grondwet en op artikel 8 van het door Nederland geratificeerde Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Ongelimiteerd is dat recht voor niemand; er kunnen via de beperkingen aan gesteld worden. Vervolgens kunnen die, per geval, door rechterlijke uitspraken bindend worden geïnterpreteerd en opgerekt (jurisprudentie).

Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) dus recentelijk gedaan met een uitspraak die ook in Nederland rechtskracht heeft. Voor de leden van het koninklijk huis, die hun privacy koesteren en bewaken, zal dat geen geruststellend idee zijn. Zij moeten nog meer rekening houden met beperkingen van hun recht op privacy. De door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) aangereikte mediacode ‘inzake de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van leden van het Koninklijk Huis’ helpt daar niet tegen omdat die geen wettelijke basis heeft.

Nieuw is dat de Europese een ruimere definitie hanteert van berichten over koninklijke privézaken die relevant zijn voor “een debat van algemeen belang” en dus gepubliceerd mogen worden. Het gerechtshof wijst op de symboolfunctie van een koning en zijn familie en op zijn rol de eenheid van het land te belichamen. Daarom mogen zijn gedragingen, hoewel op het eerste oog privé, in sommige gevallen toch publiek gemaakt worden. Willem-Alexander en de zijnen zullen dus nog meer op hun tellen moeten passen. Door aangescherpte veiligheidsmaatregelen wordt het overigens steeds moeilijker om in hun buurt te komen. Dat beschermt en passant ook hun privacy.

Lees verder bij de Bron: PrivacyNieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

Kabinet komt wanbetalers zorgpremie tegemoet

Nederlandse zorgstelsel doodziek