Vorig jaar publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel naar aanleiding van een onderzoeksrapport over de overheidsschuld in frankrijk. De conclusie van dat rapport is dat het grootste deel van de staatsschuld onwettig is.
De stijging van de staatsschuld in de afgelopen decennia kan volgens het rapport niet worden verklaard door een toename van de overheidsuitgaven. Dat de overheidsuitgaven zouden zijn gestegen, is een verdraaiing van de werkelijkheid, aldus het rapport.
In de afgelopen 30 jaar zijn de overheidsuitgaven in Frankrijk niet gestegen, zoals wordt beweerd, maar juist gedaald. De stijging van de staatsschuld heeft te maken met aanzienlijk lagere belastingopbrengsten en hoge rentepercentages in de jaren negentig.
Niemand weet precies wie de staatsschuld bezit. Om de schuld te financieren geeft de Franse overheid staatsobligaties uit, die worden opgekocht door een aantal banken. Deze banken verkopen de obligaties op de internationale financiële markten. Het blijft echter geheim wie eigenaar is van de obligaties.
De slotconclusie van een speciale commissie onder leiding van econoom Michel Husson luidt dat 60 procent van de Franse staatsschuld onwettig is en veroorzaakt is door de hebzucht van de rijke elite. De gevolgen van de hoge staatsschuld zijn bekend: bezuinigingen, hogere belastingen en een lagere koopkracht (in de hele eurozone).