in , ,

Fuck de koning. Fuck de koningin. Fuck het koningshuis. Fuck het Openbaar Ministerie

8486581178 662a67c000 prins pils

“Fuck de koning. Fuck de koningin. Fuck het koningshuis”. Voor die uitspraak gaat het Openbaar Ministerie (OM) Abulkasim Al-Jaberi vervolgen. Met het uitspreken van die woorden zou hij namelijk koning Willem-Alexander en koningin Maxima hebben beledigd. Bevrijdingsdag is nog niet goed en wel weggewaaid, of de onderdrukking van kritische geluiden gaat weer eens in de versnelling. Afgelopen jaren hadden we de zaak Joke Kaviaar wegens opruiing – een zaak die niet voorbij is. Nu komt daar dus de zaak Abdulkasim Al-Jaberi wegens belediging van koning, koningin en koningshuis bij. Over de zaak hieronder meer. Maar eerst even dit, en zonder aanhalingstekens: Fuck de koning. Fuck de koningin. Fuck het koningshuis. En Fuck het Openbaar Ministerie.

Abulkasim Al-Jabari deed zijhn uitspraken op een demonstratie tegen Zwarte Piet als racistische karikatuur. Politie sleepte hem er meteen voor van het podium en hield hem aan. Nu maakt het OM er dus een strafzaak van. Eerst probeerden ze het via ene brief en een boete van 500 euro af te doen. “Daar is hij niet mee akkoord gegaan en dan is overgaan tot vervolging de volgende stap“, aldus een OM-spreekbuis.  Dat Al Jaberi zich niet laat afpoeieren met die boete om van het gezeur af te zijn, strekt hem tot eer. Op 27 mei komt de zaak voor. Dat de aarde die dag moge beven van anti-koningshuis- en anti-OM-geluiden.

De hele gang van zaken is bespottelijk. Die arrestatie, de poging tot boete, en nu de strafzaak zijn een poging om stevige geluiden tegen het koningshuis de mond te snoeren. “Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en de demonstratievrijheid aldus advocaat Jebbing. Het is ernstiger dan dat. Politie en OM snappen donders goed wat vrijheid van meningsuiting en van demonstratie inhoudt. Juist daarom perken ze die vrijheden hardhandig in. De monarchie, baken van orde, gezag en conservatieve traditie, moet sowieso uit de wind blijven van deze staatsinstellingen. Op dat thema blijkt de vrijheid van meningsuiting wel vaker een wassen neus.

Beledigend, die woorden? Wat een onzin, ze raken geen persoon, enkel de bespottelijke functie die ze uitoefenen. ‘Fuck de winkelier’ is ook geen belediging als die winkelier alleen maar rottende groente en slecht snoepgoed verkoopt. Verschil is alleen dat een erfelijk staatshoofd niet anders kán dan het equivalent van rottende groente en fout snoep verkopen: de firma vervaardigt niets anders.. Een winkelier kan het assortiment tenminste nog aanpassen, maar het winkeltje dat ‘koningshuis’ heet, verkoopt echt alleen maar vergif, bedorven waren en spullen die al tweehonderd jaar over de uiterste verkoopdatum zijn. Dus ja, fuck dat winkeltje, de winkelier en zijn vrouw.

Ik vind de zet van de advocaat om Maxima en Willem op de rechtszitting te vragen of ze zich persoonlijk beledigd voelen eigenlijk wel een amusante vondst. Maar hoe dan ook, als ik zeg ‘fuck de drugshandelaar’, beledig ik dan die persoon? Als ik zeg ‘fuck de generaal, fuck de generale staf” is dat dan officiersschennis? Zo ja, dan mag je dus bepaalde beroepen gewoon niet in stevige taal bekritiseren. Dat is onaanvaardbaar. Zo nee, dan is het onzin om het beroep van koning en koningin, en het bijbehorende instituut uit de wind te houden met een verbodsbepaling jegens ‘majesteitsschennis’. Immers, koning is gewoon een baan, in sociaal nut ergens het midden houdend tussen drugshandelaar – wegens de benevelende werking van loyaliteit aan gekroonde leeghoofderij – en generaal – wegens de orde-en-gezag-pretenties er achter. De hoogheid van het koninklijke ambt verdient pek en veren, op zijn minst verbaal. Fuck de koning, fuck de koningin, fuck de koningshuis zijn kernachtige samenvattingen van die juiste houding. En fuck de politie en het Openbaar Ministerie die deze uitdrukkingen als strafbaar feit behandelt.

Wat nu te doen? Als Abulkasim Al-Jaberi straks voor de rechter staat, verdient hij steun van suympathisanten en solidaire mensen. Dat sowieso. Natuurlijk is het aan hem zelf in welke vorm hij dat het liefste ziet. Maar laten we vast klaar staan om op die dag ons te laten horen, op en rond de rechtbank of elders. Die dag is dus 27 mei. En fuck de rechter en de rechtbank als die tot veroordeling overgaat.

Maar er is meer. Het OM wil anti-koningshuis-uitingen als strafbaar feit behandelen, en valt daarmee de vrijheid van kritiek op hooghartige staatsorganen en functionarissen aan. Daar moeten we niet alleen tegen protesteren, dat moeten we ook onwerkbaar maken. Hoe? Simpelweg door het aantal van dat type strafbare feiten ongrijpbaar te doen toenemen. Dat kan bijvoorbeeld door de uitspraken waarvoor Al-Jaberi nu aangepakt wordt, te herhalen voor eigen rekening, en door soortgelijke uitspraken tegen het koningshuis, de koningin en de koning te doen.

Toen Joke Kaviaar  wegens opruiing in 2011 werd opgepakt en vervolgens aangeklaagd was er een antwoord: laat Joke er niet alleen voor staan, laat ons ‘opruien’, laat ons haar teksten – felle aanvallen op de onderdrukking, opsluiting en deportatie van migranten zonder verblijfspapieren – helpen verspreiden en zelf ook scherpe teksten van soortgelijke strekking maken en verspreiden. Daar pleitte ik destijds al voor.  Haar zaak  speelt trouwens nog steeds, en het zou geen kwaad kunnen als mensen die nu razend zijn over wat het OM met A-Jaberi wil doen, zich daar ook nog eens stevig over uitspreken.

Zoals destijds gold: laat ons ‘opruien’, zo geldt nu: laat ons ‘beledigen’, laat ons ‘majesteitsschennis plegen’. Zo maken we duidelijk dat verbodsbepalingen waarmee Joke Kaviaar en nu Abulkasim Al-Jaberi worden gepakt, geen ontzag oproepen maar afkeer en afwijzing, niet alleen in theorie maar in de praktijk. Vandaar dat ik, hopelijk ook hoor- en leesbaar voor functionarissen van één of ander verachtelijke politiefunctionaris en officier van Justitie neerschrijf:

Fuck de koning. Fuck de koningin. Fuck het koningshuis. En Fuck het Openbaar Ministerie.

Lees verder via: Ravotr

Photo by Imaginary Museum Projects: News Tableaus cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6277045609 f9a58dbb8c apple dna

Wat kan er fout gaan: Gaat Apple er met je DNA vandoor?

2860313184 21c6982a9f 9 11

Ex-CIA-piloot verklaart onder ede dat de Twin Towers niet geraakt zijn door vliegtuigen