in , ,

Help mee Clearview AI ook in Nederland aan te pakken

lighted red light

Clearview AI, het dubieuze bedrijf dat handelt in gezichtsherkenning, moet worden aangepakt. Gelukkig gebeurt dat ook. Maar nog niet in Nederland. Om dat te doen moeten we weten welke Nederlandse organisatie gebruik maakt van de diensten van Clearview AI. Kun jij daarbij helpen?

Toen zij vorig jaar voor het eerst publiceerde (Lees hier het eerste artikel dat Hill over Clearview AI publiceerde) over Clearview AI, kondigde journalist Kashmir Hill (In 2017 ontving Hill van ons de Felipe Rodriguez Award. Lees hier de toespraak die ze toen gaf over het potentieel van Europa.) het einde van privacy aan zoals wij dat kennen. Overdreven? Niet echt. Clearview AI schraapt onze gezichten van het internet om zo verschillende partijen van toegang te voorzien tot een massale, onrechtmatige gezichtendatabank. Vooral voor opsporingsdiensten blijkt deze dienst interessant. Iedereen wiens gezicht in Clearview AI’s databank staat, kan namelijk redelijk makkelijk worden geïdentificeerd. Iemand maakt een foto van jou (of uploadt een still uit camerabeelden), en Clearview AI levert online bronnen aan waar datzelfde gezicht in voorkomt.

Clearview in Europa en wij in Clearview

Ook ik, Lotte, sta in de databank van Clearview AI. Dat weet ik omdat ik een inzageverzoek (Dat kun jij ook doen via onze tool My Data Done Right) deed bij Clearview. Begin vorig jaar onthulde Buzzfeed namelijk al dat er meerdere Europese landen op de klantenlijst (Lees hier het artikel van Buzzfeed) van Clearview AI stonden, waaronder Nederland. Clearview AI heeft verschillende foto’s van mij, en verschillende links naar informatie over mij op het internet. Zoals aankondigingen van panels waar ik in zat en de LinkedIn pagina van een bekende. Dit betekent dat iemand met toegang tot Clearview AI’s “dienst”, een foto van mij kan maken op straat en in een oogwenk te weten kan komen wie ik ben, waar ik werk, waar ik gesproken heb en met wie ik om ga.

Op basis van deze informatie en de klantenlijst die is gelekt, concluderen we dat het aannemelijk is dat Clearview AI ook aan Nederlandse organisaties toegang verkoopt tot een databank van mensen woonachtig in Nederland.

Europees verzet

Wij waren niet de enige met interesse in deze databank. Matthias Marx van de Duitse organisatie Chaos Computer Club diende een klacht (Lees hier meer over hoe Matthias zijn gezicht terugclaimde) over Clearview AI in bij de Hamburgse privacytoezichthouder. Die oordeelde dat de databank van Clearview AI onrechtmatig is; Marx’ gezicht moest worden verwijderd. Vorige week hebben ook onze collega organisaties Privacy International, Hermes Centre for Transparency and Digital Human Rights, Homo Digitalis en Noyb klachten (Lees hier meer over de klachten van deze organisaties) ingediend bij verschillende Europese toezichthouders.

Ook wij zouden graag een klacht indienen bij onze toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar om dit te kunnen doen hebben we nog één stukje informatie nodig: we moeten kunnen aanwijzen welke partij in Nederland gebruik maakt of heeft gemaakt van de diensten van Clearview AI. Onze informatieverzoeken hierover liepen helaas op niets uit. Daarom deze open oproep. Heb jij het ontbrekende stukje informatie wat ons de mogelijkheid geeft om Clearview AI in Nederland aan te pakken? Neem dan alsjeblieft contact met mij op. Dat kan op verschillende manieren, waaronder via (versleutelde) e-mail of via Signal. Alvast bedankt.

Lees verder bij de bron: Bits of Freedom

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
EU Dictatorship

Steeds een stapje verder: EU werkt aan Europese identificatie-app

green exit sign

Brussel’s digitale ID kaart voor (einde) toegang Facebook, Google en meer