in , , ,

Hoera! Plan Grapperhaus voor aftappen van Facebook en WhatsApp sneuvelt voortijdig

Photo by EU2018BG Bulgarian Presidency

Het kabinet zet een omstreden plan voor het aftappen van diensten zoals WhatsApp niet door.

Afgelopen mei kondigde minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) een onderzoek aan naar de mogelijkheid om toegang te krijgen tot de versleutelde communicatie van zogeheten OTT-diensten, zoals Facebook, Apple en WhatsApp.

Dat onderzoek had moeten leiden tot een wetsvoorstel, maar zover zal het niet komen.

Door het ontbreken van politieke steun heeft het kabinet volgens bronnen in Den Haag vorige week besloten het plan te laten varen.

Minister Grapperhaus probeert al langer toegang te krijgen tot versleutelde communicatie. Dat ligt bijzonder gevoelig, want die communicatie werkt met een protocol dat zwart-wit is: het is veilig of het is niet veilig.

Een van de plannen van de minister betrof het aftapbaar maken van diensten zoals WhatsApp. Traditionele telefoon- en internetproviders hebben die plicht al langer: ze moeten hun netwerk zo inrichten dat politie en justitie communicatie kunnen aftappen.

Door het gebruik van end-to-endversleuteling – communicatie die van gebruiker tot gebruiker gaat, is versleuteld – levert dat veel minder inlichtingen op. De inhoud van WhatsApp-gesprekken kan bijvoorbeeld niet worden achterhaald.

Grapperhaus in een brief aan de Kamer: …..

Lees verder bij de bron: De Volkskrant

Photo by EU2018BG Bulgarian Presidency


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

“The Big Reset 2021” : machtsgreep van de elite

Levensbedreigende schimmel ontdekt bij kwart coronapatiënten op IC