in , , ,

Interventies bij SVB over PGB leiden niet tot verbeteringen

5862765403 917767fb3d PGB e1430775683486

De Sociale Verzekeringsbank () blijkt eind januari en begin februari 2015 niet in staat om de uitbetaling van het Persoonlijk Gebonden Budget (PGB) behoorlijk uit te voeren, waardoor een groot aantal budgethouders en daarmee zorgverleners in de problemen is geraakt. De Nationale ombudsman ontvangt sinds eind december klachten en signalen van burgers over o.a. een slechte bereikbaarheid, onvoldoende kennis bij medewerkers, problemen met uploaden van declaraties of te late of ontbrekende uitbetaling. Interventies van de Nationale ombudsman hebben tot op heden nog niet geleid tot verbetering. De problemen met de uitbetaling van het PGB zijn voor de ombudsman aanleiding een onderzoek te starten naar de invoering van het Trekkingsrecht en de uitvoering ervan door de SVB.

Werkwijze uitbetalen PGB

Het Servicecentrum PGB van de SVB beheert vanaf 1 januari 2015 de PGB's van alle budgethouders. Deze maatregel, Trekkingsrecht, is genomen om met PGB's te voorkomen. Trekkingsrecht maakt het de SVB  mogelijk om alle betalingen aan zorgverleners vooraf te controleren. SVB kijkt bijvoorbeeld of de budgethouder een overeenkomst heeft afgesloten met de zorgverlener of zorginstelling die de budgethouder wil betalen.

Problemen

Vanaf eind december 2014 ontvangt de Nationale ombudsman klachten en signalen van burgers over de werkwijze van de SVB. Slechte bereikbaarheid, onvoldoende kennis bij de medewerkers, achterstanden bij het beoordelen van de zorgcontracten, het zoekraken van stukken, onjuiste informatie in Mijn PGB op de website, problemen bij het uploaden van declaraties, en te late of ontbrekende uitbetaling. Interventies van de Nationale ombudsman bij de SVB hebben niet geleid tot verbetering. Ondanks de inspanningen van de Sociale Verzekeringsbank, ingezette noodvoorzieningen en toezeggingen van de staatssecretaris van VWS om direct tot betaling over te gaan, ziet het er niet naar uit dat de problemen met de uitbetalingen op korte termijn zijn opgelost. Nog steeds is de SVB moeilijk bereikbaar en het informatiesysteem overbelast. Ook de belangenverenigingen Per Saldo en Ieder(in) hebben inmiddels de noodklok geluid.

Onderzoek Nationale ombudsman

Het is voor de Nationale ombudsman onacceptabel dat burgers door de invoering van het trekkingsrecht in (financiële) problemen komen. Het Ministerie van VWS wil met deze maatregel misbruik van PGB's voorkomen. Maar door de uitvoering ervan blijken goedwillende burgers de dupe te zijn geworden.

Lees verder via: Nationale ombudsman

Photo by SP Foto's cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4310393364 fdfdccbc00 idiots1

Schokkend?: Nederlandse scholiere mishandelt meisje

6171982344 be2d9cb490 EU euro1

Bizarre feiten over EU naheffingsgate 2.0