in , ,

‘Nieuwe bankencrisis is al gepland’

3408855512 0185976d6c bank crisis1

Bericht 1

: het aantal grootverdieners in de financiële sector, die meer dan 1 miljoen euro per jaar verdienen, is vorig jaar flink toegenomen. Meer dan 3.500 bankiers in de EU verdienden in 2012 meer dan 1 miljoen euro. Dat is een stijging van 11 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoezo crisis?

Bericht 2: De nieuwe stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB) in 2014 zal een miljardentekort bij de banken opleveren. Het te verwachten kapitaaltekort is 280 miljard euro.

De conclusie van beide berichten is dat banken op zwart zaad zitten, maar dat hun managers vinden dat ze desondanks recht op meer beloning hebben. De zwaar verliesgevende Royal Bank of Scotland, die met zware overheidssteun overeind wordt gehouden, deelt dit jaar 600 miljoen euro uit aan bonussen. De champagne zal in de Londense City de komende weken weer rijkelijk stromen, alsof er nooit een bankencrisis is geweest. Dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de bonussen met ingang van 2015 wil beperken tot maximaal 20 procent van het jaarsalaris, en dat dit voor alle bankmedewerkers van Nederlandse banken zal gelden, ook die in het buitenland, is in de Londense City met ongeloof ontvangen. Een bankmedewerker: ‘Hoe durven ze dat te doen? Dan kunnen alle Nederlandse banken wel inpakken, dat worden dan suffige provinciale geldboeren. Al het talent trekt weg’. Andere bankiers maken zich echter geen zorgen, er worden namelijk al plannen gesmeed. ‘We kunnen er wel wegen omheen verzinnen.’ Let op de uitdrukking ‘suffige provinciale geldboeren.’ De reacties laten zien dat bankiers nog altijd op een andere planeet leven.

Bankiers denken alleen aan eigenbelang

Bonussen moeten uitgekeerd worden, al staat de sector er nog zo slecht voor. Veel Europese banken hebben nog steeds lijken in de kast. Het vastgoed staat op de balans tegen boekwaarden van voor de crisis. Afwaardering moeten nog plaats vinden en dat zal tot grote verliezen leiden. Daarbij moeten er volgens de nieuwe bankregels grotere buffers aangelegd worden en het eigen vermogen versterkt. Maar banken zien daar de noodzaak niet van in. Als het misgaat springt de overheid toch wel bij, zo is hun automatische reflex.

Nieuwe bankencrisis in 2014

Alle ontwikkelingen, sinds het uitbreken van de bankencrisis in 2008, hebben tot nu toe weinig opgeleverd. De bankenlobby zit nog steeds stevig in het zadel en heeft, op enkele goedwillende politici na, de politiek volledig in haar zak. Alles wijst erop dat we in 2014 de volgende bankencrisis krijgen. Na de stresstest van de ECB zal blijken dat verschillende grootbanken in nagenoeg alle EU-landen het niet zelfstandig zullen gaan redden. Dat is nu al bekend bij de ECB, de Europese Commissie, de nationale toezichthouders en de regeringsleiders. In die zin zal de volgende bankencrisis minder als een verassing komen, maar de gevolgen zullen er niet minder om zijn. Europese burgers moeten tot dan onwetend blijven. Pas in het vierde kwartaal van 2014, ver na de Europese verkiezingen in mei, gaat de beerput open. Opnieuw zal de overheid via de belastingbetaler banken moeten gaan redden. De nog op te tuigen Bankenunie komt, mede door de vertragingstechnieken van Duitsland, te laat om het tij te keren. In 2014 moeten we nogmaals door de zure appel bijten. Het redden van een aantal grootbanken komt dan bovenop al die bezuinigingen en lastenverzwaringen waardoor de economie in de eurozone al tijden stagneert. De bankiers kijken intussen niet verder dan hun bonusjaar lang is. Na hen de zondvloed. De samenleving mag straks de rotzooi weer opruimen.

Het wordt hoog tijd dat de hele bankensector tot de bodem wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. Weg met het casinokapitalisme. De financiële sector kan gedecimeerd worden en moet verdwijnen uit de top-10 van de belangrijkste bedrijfssectoren. Banken moeten weer gewoon dienstbaar worden aan doorsnee klanten. Meer niet. De bonussen en alle andere gewichtigdoenerij zullen dan verdwijnen. Zo ook de narcistische bankiers. Laat ze voor eigen rekening en risico hun dubieuze handeltjes drijven. Op steun van de overheid en de belastingbetaler hoeven ze niet langer te rekenen. Een nieuw tijdperk kan dan eindelijk beginnen.

via Biflatie.nl.

Photo by eflon cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4416945764 acf68c3b0b Jean Claude Juncker1

Volkomen ongeschikt gebleken maar, Rutte: kabinet schaart zich achter kandidatuur Juncker

1a2250d0ae8fb53360260ee5 640 zorg1

Scholing en zorg in handen van buitenlandse banken en private equity