in , ,

Ontmoet de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement

De Italiaanse christendemocraat Antonio Tajani is dinsdag in Straatsburg gekozen tot de nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Hij liet in de vierde en beslissende stemronde zijn landgenoot Gianni Pittella achter zich met 351 stemmen om 282.

Hiermee heeft de Europese Volkspartij (EVP) drie sleutelposities in Brussel in handen: de Pool Donald Tusk is voorzitter van de en de Luxemburger Jean-Claude Juncker is voorzitter van de Europese Commissie.

De EVP is een Europese politieke partij van christendemocratische en conservatieve partijen. Ook vormt de EVP in het Europees Parlement de grootste fractie. De partij bundelt de meeste nationale christendemocratische partijen binnen de .

Voor betreft het CD&V en CDH en voor Nederland gaat het om het CDA.

Tot gistermorgen leek de verkiezing de meest open en transparante in decennia te worden. Daar kwam verandering in nadat Guy Verhofstadt zich een paar minuten voor de eerste stemronde zich plotseling als kandidaat terugtrok.

In ruil voor steun aan de nieuwe voorzitter, krijgt de partij van Verhofstadt (ALDE) twee vicevoorzitters en drie commissievoorzitterschappen in het Parlement.

Eurocommissaris Margrethe Vestager zou worden bevorderd tot vicevoorzitter van de Commissie en Verhofstadt zelf krijgt een plaatsje bij het reguliere topoverleg tussen de politieke leiders in het Parlement en Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker.

Voor wat hoort wat, niet waar?

Er wordt gezegd dat Tajani een man zonder eigenschappen en onomstreden is, maar dat is niet geheel juist. Hij is lid van Forza Italia van de vaak in opspraak geraakte Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi.

Daarnaast: op 12 februari 2013 waarschuwde Janez Potocnik, de toenmalig Europees commissaris van Milieu, in een brief aan Tajani voor wijdverspreide zorgen over gerommel met emissietesten.

Uit de brief:

… widespread concerns that [car] performance has been tailored tightly to compliance with the test cycle in disregard of the dramatic increase in emissions outside that narrow scope

Tajani weigerde actie te ondernemen of er überhaupt over te rapporteren. De tijd leerde dat Potocnik gelijk had, toen vanaf 2015 het Volkswagen emissieschandaal de krantenkoppen ging overheersen.

Dat doet het nog steeds overigens.

Het betreft een van de grootste en meest wijdverspreide schandalen van de afgelopen jaren. Potocnik heeft aangegeven dat hij onofficieel al in 2011 liet weten dat er iets niet in de haak zou zijn.

Tajani gaf later voor de Committee of Inquiry into Emission Measurements in the Automotive Sector (EMIS) aan:

I was never informed on defeat devices

Die claim is absoluut onjuist.

Bronnen: EU Observer, Europarlement, RTLZ, NOS, FD

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Obama laat VS in verval, diep verdeeld en met 2x zoveel schuld achter

Amerikaans congreslid maakt geheime trip naar Syrië om feiten boven tafel te krijgen