in ,

Ook NZa zegt: Grootste medische databank NL is niet anoniem

eaa12a4029089c5c 640 anoniem

Na kritiek van psychiaters, hoogleraren en encryptiedeskundigen stelt nu ook de Nederlandse Zorgautoriteit dat de patiëntgegevens in de grootste medische databank van niet anoniem zijn. Is er behalve minister Schippers nog iemand die het DIS vertrouwt?

Platformdeelnemer KDVP stelt al sinds ze in 2008 met een groep psychiaters en psychotherapeuten een bodemprocedure startte tegen de verplichte aanlevering van diagnose-informatie, dat de gegevens in het DIS niet -proof zijn. In een documentaire van Zembla van vorig jaar uitten hoogleraren en encryptiedeskundigen forse kritiek op de database en de verplichte aanlevering van behandelinformatie.

Nu geeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), als marktmeester van de zorg één van de grootste gegevensafnemers van het DIS, tegenover de aan dat ze de gepseudonimiseerde medische gegevens die ze uit het DIS gebruikt niet inzichtelijk kan maken, omdat deze te herleiden zouden zijn naar een individueel persoon.

Het DIS is gevuld met informatie over zorgbehandelingen van miljoenen Nederlanders en is een databron voor allerhande markt- en beleidsanalyses in de zorg. De databank is al sinds haar invoering een pijnlijk dossier voor privacytoezichthouder College Bescherming Persoonsgegevens, die zo'n tien jaar geleden onder zware druk van het ministerie van Volksgezondheid akkoord ging met de centrale opslag van behandelgegevens. Het DIS is “zowel qua omvang, dekking als inhoud een van de meest risicovolle verwerkingen binnen Nederland”, zo stelde het CBP in 2006 tegenover het ministerie van Volksgezondheid (PDF).

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
324389046ed03c8bad3fa8a3 640 computer patienten dossier1

Je medische gegevens in grabbelton: Zorginstellingen krijgen nu ook toegang tot Landelijk Schakelpunt(LSP)

shooting amerika

Een paar vraagtekens voor de oplettenden: Amerikaanse verslaggeefster en cameraman doodgeschoten