in , ,

Oostenrijks hoogste rechter: bewaarplicht ongrondwettig! Johoe Teeven schiet eens op!

4105726930 c42e8b12b9 privacy1

Ook de hoogste rechter in Oostenrijk heeft de bewaarplicht ongrondwettig verklaard. Een verrassing is dat niet: de zaak in Oostenrijk was een van de twee zaken die het Hof van Justitie van de Europese Unie twee maanden geleden deed oordelen dat de Europese regels ongeldig zijn. Zweden handhaaft de wet niet meer, in Oostenrijk is de wet afgeschoten, in Duitsland hebben ze al niet eens een bewaarplicht. En wat doet Nederland?

Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de opsporings- en geheime diensten nieuwe uitdagingen hebben. Maar, zo zeggen de rechters, die ontwikkelingen zorgen er tegelijkertijd voor dat de grondrechten van burgers zeer onder druk komen te staan. Belangrijk, want vertrouwelijke communicatie is essentieel voor de vrijheid van die burgers, vinden de rechters. Er kan geen bewaarplicht zijn als niet ook de grondrechten van de burgers worden gerespecteerd.

De Oostenrijkse bewaarplicht lijkt in veel aspecten op die van Nederland, maar is strenger gereguleerd. Net als in Nederland geldt in Oostenrijk de bewaarplicht voor álle burgers, of ze nou ergens van verdacht worden of niet. Hoogst problematisch, oordelen de rechters, zeker nu die wet betekent dat enorm veel persoonlijke en zeer gevoelige gegevens opgeslagen worden

via Bits of Freedom.

Photo by Alan Cleaver cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4721299117 cc26ae2266 BP oil mexico1

BP wil geld olieramp Golf van Mexico terug

1396733239 2ff38391b7 bankrun e14214943192761

Arrestaties Bulgarije om run op banken