Oostenrijks hoogste rechter: bewaarplicht ongrondwettig! Johoe Teeven schiet eens op!

Ook de hoogste rechter in Oostenrijk heeft de bewaarplicht ongrondwettig verklaard. Een verrassing is dat niet: de zaak in Oostenrijk was een van de twee zaken die het Hof van Justitie van de Europese Unie twee maanden geleden deed oordelen dat de Europese regels ongeldig zijn. Zweden handhaaft de wet niet meer, in Oostenrijk is de wet afgeschoten, in Duitsland hebben ze al niet eens een bewaarplicht. En wat doet Nederland?

Technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat de opsporings- en geheime diensten nieuwe uitdagingen hebben. Maar, zo zeggen de rechters, die ontwikkelingen zorgen er tegelijkertijd voor dat de grondrechten van burgers zeer onder druk komen te staan. Belangrijk, want vertrouwelijke communicatie is essentieel voor de vrijheid van die burgers, vinden de rechters. Er kan geen bewaarplicht zijn als niet ook de grondrechten van de burgers worden gerespecteerd.

De Oostenrijkse bewaarplicht lijkt in veel aspecten op die van Nederland, maar is strenger gereguleerd. Net als in Nederland geldt in Oostenrijk de bewaarplicht voor álle burgers, of ze nou ergens van verdacht worden of niet. Hoogst problematisch, oordelen de rechters, zeker nu die wet betekent dat enorm veel persoonlijke en zeer gevoelige gegevens opgeslagen worden

via Bits of Freedom.

Photo by Alan Cleaver

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.

Close