in ,

Rapport EPA over watervervuiling: hoe stel je fracken zo mooi mogelijk voor?

De milieudienst van de Amerikaanse regering, EPA, heeft een onderzoeksrapport uitgebracht met als belangrijkste conclusie dat er geen sprake is van ‘systemische’ watervervuiling door de fracking . Toch worden er in het rapport een flink aantal gevallen watervervuiling besproken en een hele reeks manieren waarop ze kunnen ontstaan.

De vervuiling mag dan wel niet ‘systemisch’ zijn, maar het zou ook wel een heel erg kwalijke zaak zijn als watervervuiling echt systematisch veroorzaakt zou worden. Desondanks mogen we deze risico’s niet met ons grondwater lopen. Bodemvervuiling uit het verleden heeft veel miljarden gekost, en die verontreiniging was ook niet ‘systemisch’ veroorzaakt door de industrie van vroeger. In Nederland heeft 25% van de drinkwaterbronnen nog steeds problemen met industriele verontreiniging in het verleden, en er worden nu nog steeds drinkwatergputten om die reden gesloten.

Het rapport heeft ook een wetenschappelijke missers. Zo mocht de EPA geen fracking operaties van de industrie monitoren. De EPA werd onder druk van de fracking industrie dus sterk beperkt in het onderzoek. Onbegrijpelijk dat dit kon in de , wat toch een democratische rechtsstaat heet te zijn. Wie is er de baas, de regering of de olie-industrie? Er zijn ook veel gevallen bekend van klachten van verontreiniging door Amerikaanse burgers die niet onderzocht zijn door de EPA. Hiernaast een voorbeeld van geregistreerde klachten in een klein gebied in Pennsylvania.

Desondanks geeft het rapport een inkijkje in de volstrekt onverantwoordelijke technieken die in de VS zijn toegepast, zoals fracken op zeer geringe diepte. Het rapport haalt daarmee ook het veel gehoorde er-gebeurt-nooit-iets-met-fracken argument van de frackers onderuit. In tenminste vijf stadia van het hele proces kan er aanzienlijke grondwatervervuiling optreden. Als dat niet systemisch is?

En dan heeft het rapport alleen nog maar naar de waterverontreiniging gekeken, en niet naar de andere vervuilende kanten van deze industrie, zoals luchtverontreiniging, grootschalige industrialisering van het landschap en de gevolgen voor het van nog meer fossiele brandstoffen verstoken.

Lees verder via: Schaliegasvrij Nederland

Photo by Bosc d’Anjou


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Grieken kunnen niet zomaar uit eurozone

Is Planeet X dan toch echt en hier in ons zonnestelsel?