in

Grieken kunnen niet zomaar uit eurozone

Door de moeizame onderhandelingen over de Griekse schuldencrisis wordt al gesproken over een plan B. Het zou dan gaan om een bankroet of eventueel zelfs een vertrek van de Grieken uit de . Hoe dit scenario zou verlopen is echter volledig onduidelijk. Griekenland kan niet zomaar de eurozone of de Europese Unie verlaten.

Zelfs bij een bankroet kan het land niet de eurozone worden uitgezet. De regering in Athene zal met de andere EU-lidstaten moeten onderhandelen over een vertrek uit de EU. De andere landen kunnen de Grieken ook niet dwingen weg te gaan, de Grieken zullen het zelf moeten willen. Er is niets geregeld over een vertrek uit de euro, er staat niets op papier.

De eurozone van inmiddels negentien EU-lidstaten komt voort uit de Europese Monetaire Unie (EMU) met de euro als gezamenlijke munt. Deze EMU is vastgelegd in het zogenoemde Verdrag betreffende de Europese Unie (Europees Verdrag).

Aan het Europees Verdrag is een verdrag gekoppeld over de werking van de EU. In dit tweede verdrag is in een reeks gedetailleerde artikelen het monetair beleid vastgelegd. Verder zijn er specifieke bepalingen voor de lidstaten met de euro, en overgangsbepalingen voor landen die de euro nog niet hebben ingevoerd. Maar over een uittreden uit de eurozone wordt niet gesproken.

Als het om het vertrek uit de gaat, is inmiddels wèl wat geregeld. Artikel 50 van het Europees Verdrag werd eind 2009 geldig. Voor die tijd stond niets zwart-op-wit.

Lees verder via: Europa Nu

Photo by jeffdjevdet


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Fukushima zal nooit worden opgelost

Rapport EPA over watervervuiling: hoe stel je fracken zo mooi mogelijk voor?