in

Rond 1900 waren bijna alle auto’s elektrisch: Shell wist al in 1968 dat fossiele brandstof gezondheidsproblemen oplevert

2530831059 c249b604ed b fossil fuel
Photo by Don Hankins

De olie-industrie weet al zeker 50 jaar dat luchtvervuiling als gevolg van het verbranden van fossiele brandstoffen serieuze gezondheidsproblemen kan opleveren.

Shell schreef daar al in 1968 over, blijkt uit een intern rapport dat The Guardian openbaar maakte.

“Het is evident dat gemotoriseerde voertuigen verreweg de grootste bron van luchtvervuiling is”, schrijft Shell in het document. In de Verenigde Staten stootten deze voertuigen een miljoen ton fijnstof uit in 1968.

Ook Imperial Oil – een dochterbedrijf van ExxonMobil – schreef al in de jaren zestig in een intern document dat de petroleum-industrie een belangrijke veroorzaker “van veel van de belangrijkste vormen van vervuiling” is.

Broeikaseffect

Shell noemt in het rapport uit 1968 ook het broeikaseffect. Het bedrijf schrijft dat er stemmen zijn die zeggen dat de uitstoot van C02 ingedamd moet worden om het broeikaseffect te voorkomen. Maar Shell was hier nog niet van overtuigd, blijkt uit het stuk.

“Dit effect staat niet vast en bovendien voorspelt een tweede school dat de aarde afkoelt als gevolg van een verhoogde reflectiviteit vanwege de aanwezigheid van aerosolen.”

Lees verder bij de bron: NOS

Ter informatie:

De Schot Robert Anderson maakte een vroege koets aangedreven door elektrische energie uit batterijen tussen 1832 en 1839.[5] De Duitser Andreas Flocken heeft vervolgens in 1888 de eerste elektrische auto ter wereld gebouwd, twee jaar nadat zijn landgenoot Carl Benz de eerste auto creëerde.[6] In 1898 bouwde Ferdinand Porsche zijn eerste auto, de elektrische Porsche P1.

Op 29 april 1899 verbrak de Belg Camille Jenatzy het wereldsnelheidsrecord op land in Achères met La Jamais Contente (De Nooit Tevreden), die de eerste auto in de geschiedenis was die de barrière van 100 km/h doorbrak met 105,882 km/h.[7][8]

Rond 1900 waren bijna alle auto’s elektrisch.[9] Aan het eind van de 19e eeuw werd de brandstofmotor steeds beter, waardoor de elektromotor het uiteindelijk verloor.

Via Wikipedia

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
marcrutte

U betaald: Bedrijven die in Nederland coronasteun kregen, keren in buitenland honderden miljoenen winst uit

18496575259 d14b1eb1f5 data breach

Je gegevens en data zijn nergens veilig: Wéér datalek bij regionale belastingsamenwerking