in

Staat dreef vermiste advocaat doelbewust tot waanzin

5878061032 650f05089b spoorloos1

Waar is Dirk van Binsbergen, de advocaat die landelijke bekendheid kreeg in de zaak-Lancee? Hij verdedigde de oud-politiechef van Schiermonnikoog die ten onrechte werd verdacht van incest. Voor wie de feiten van deze affaire nog voor ogen staan, wekt de verdwijning nauwelijks verbazing.

Anderhalve maand is hij nu al spoorloos. Hoewel niet valt vast te stellen wat er met hem is gebeurd, kan de zaak-Lancee enig licht werpen op zijn curieuze verdwijning. Het gaat hier om de psychologische effecten van een jarenlang gevecht tegen de overheid. Ik sprak een halve dag met Van Binsbergen over zijn strijd om genoegdoening voor zijn cliënt, die zo bikkelhard werd gevoerd -reputaties van ministers en procureurs-generaal stonden op het spel- dat iedereen daar knotsgek van zou worden. De staat heeft bewust geprobeerd hem te ‘breken’.

De strijd duurt van 26 augustus 1996, de dag dat het openbaar ministerie (OM) bekend maakt dat de vervolging wordt gestaakt, tot 29 april 1999, als het OM een excuusbrief schrijft. De minister van justitie meldt dat de staat Lancee 985000 gulden zal betalen. Het is voor de overheid cruciaal dat het bedrag onder de miljoen blijft, zo vertelt Van Binsbergen, omdat minister Korthals bang is dat hij anders moet aftreden.

Lees verder via TROUW.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

Beetje te laat maar toch: SP slaat alarm over pensioenplannen Brussel

8246679795 31ac566d8a verdwaald e14198847144091

LOL. Iedereen verdwaalt in EU-gebouwen