in , ,

Wat doet armoede met de hersenen van kinderen?

Opgroeien in kan de prestaties van kinderen belemmeren en is van invloed op hun verdere levensloop. Economen en sociale wetenschappers hebben de gevolgen van armoede in de kindertijd uitgebreid bestudeerd, maar neurowetenschappers willen deze inzichten nu aanvullen met gegevens over de impact van armoede op de hersenen van jonge kinderen.

Deze week werden onderzoeksresultaten over de gevolgen van armoede op de hersenen van kinderen gepresenteerd tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience in Chicago. Een belangrijke tekortkoming van veel studies is dat ze slechts aantonen dat er een correlatie is tussen een bepaalde hersenstructuur en armoede.

Zo bleek uit een onderzoek van het Columbia University Medical Center dat kinderen die opgroeien in gezinnen met lagere inkomens een kleiner hersenoppervlak en zwakkere cognitieve vaardigheden hebben. Maar daarmee is nog niet aangetoond dat deze verschillen in cognitieve vaardigheden en hersenstructuur het rechtstreeks gevolg zijn van leven in armoede.

Arme kinderen hebben vaak te maken met een taalachterstand in combinatie met een verminderde selectieve aandacht, d.w.z. de mogelijkheid om stimuli die de aandacht afleiden te negeren en te focussen op activiteiten in de klas.

Lees verder bij de Bron: Wel.nl

Photo by Nationaal Archief


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Einde samenwerking EU: Als Rutte gelijk heeft dan zijn de vluchtelingen in Europa een zegen!

via http://nos.nl/artikel/696444-volgend-jaar-iets-meer-koopkracht.html

Afgelopen jaar is 140 miljard euro pensioengeld in rook opgegaan