in , ,

5G komt eraan, hoe zit het met de gezondheidsrisico’s?

14208

De vijfde generatie draadloze communicatiesystemen – 5G – komt eraan. Over de gezondheidsrisico’s van dit en van de voorgaande generaties wordt in het bijzonder door de telecomindustrie in geruststellende zin gesproken. Toch zijn er over de hele wereld bezorgde wetenschappers, – onderzoekers, – burgers en mensen die allerminst gerustgesteld zijn met betrekking tot de gezondheidsrisico’s van 5G.

In maart 2017 plaatste De Vrije Media twee artikelen, geschreven door Harriet Algra en Jesse van der Velde . Vanwege de actualiteit van het onderwerp worden ze opnieuw geplaatst. Tegelijkertijd is dit een uitnodiging aan mensen met kennis over het onderwerp, die een artikel willen toevoegen rond de centrale vragen: ‘Is de introductie van 5G gerechtvaardigd? Zijn de gezondheids- en andere risico’s voldoende onderzocht?’ Je bijdrage is welkom, neem s.v.p. contact op met het ledenpanel van De Vrije Media: [email protected]

Op weg naar 5G: Nieuwe technologie wordt doorgedrukt zonder veiligheidstesten
Wereldwijd worden in hoog tempo overal 5G zendmasten geplaatst. Voor degenen die niet weten wat 5G inhoudt:  5G is het nieuwste draadloze systeem dat telecombedrijven proberen uit te voeren om draadloze communicatie te onderhouden. Het is ontworpen om snellere downloads van meer gegevens mogelijk te maken. Bij 5G wordt de 28, 37 en 39 GHz band gebruikt, ook wel millimetergolf (MMW) spectrum genoemd. 5G, is afkomstig van de term 5e generatie en ontworpen om in combinatie met wat voormalig CIA-chef David Petraeus noemde:  “Internet of Things or IoT”  te werken. De agenda is ontwikkeld om elk materieel ding op de planeet, ook de mens, aan een wereldwijd web vast te haken, waarin alles en iedereen d.m.v. knooppunten in het netwerk – met elkaar verbonden wordt met behulp van nano microchips, die kunnen worden ingeademd (zoals smart dust).

straling 1

Hierbij worden wetten en regelgeving op grote schaal overschreden, waardoor het mogelijk is om 5G te kunnen invoeren zonder uitgebreide veiligheidstesten. Zonder wettelijke toestemming worden er overal nieuwe zendmasten geplaatst die frequenties uitzenden variërend van 28 Gigahertz tot 100GHZ of zelfs nog hoger.

In januari 2017 werden er proeven met 5G in de provincie Groningen gedaan, waarbij van vijf melkveehouders de koeien op hol sloegen. De koeien waren doodsbang en zweetten van angst. Als we dit verder laten gebeuren, dan zullen er miljoenen kleine GSM masten op nieuwe en bestaande licht- en elektriciteitsmasten worden geplaatst. De microgolfstraling kan grote gezondheidsklachten veroorzaken bij mens, dier en insecten (bijen) (zie het artikel hieronder).

Via de media worden we geestelijk rijp gemaakt voor 5G door berichten zoals:

Ericsson en IBM kondigen grote 5G doorbraak aan

5G start met chips zoals in de IBM en Ericsson’s silicone antenne

Vergeet 5G, de nieuwe Terahertz band kan 100Gps aan data vervoeren

AT&T werken aan draadloos 5G netwerk m.b.v. Air Gig

Maar hoe zit het met de vele mensen die nu al lijden aan de gevolgen van EMF-straling afkomstig van Wifi, SMART-phone, slimme meters en nieuwere uitvindingen? De gevaren van de nieuwe technologieën vertegenwoordigen een veel grotere bedreiging voor de gezondheid dan al het geval met een aantal Biotech- en giftige levensmiddelen: De frequenties zijn kankerverwekkend voor ons lichaam.

Elektrohypersensitiviteit is de medische term voor een aantal gezondheidssymptomen waarvan de oorzaak op electromagnetische straling is gebaseerd. Andere namen hiervoor zijn electrogevoeligheid, magnetron of stralingsziekte. De gevestigde belangen binnen de telecommunicatie-industrie proberen via gekleurde rapporten het publiek te misleiden, waardoor de werkelijke gevaren verborgen worden gehouden. Mensen hebben electromagnetische circuits (het zenuwstelsel), dat wordt beïnvloed door de elektriciteit in onze omgeving. De toenemende verzadiging als gevolg van draadloze straling( zendmasten, mobile en draadloze telefoons, Wifi en slimme meters) vervuilt onze lucht en leefomgeving dermate dat het mijden van de apparatuur weliswaar noodzakelijk, maar niet afdoende zijn.

De symptomen van electrogevoeligheid kunnen variëren per persoon, afhankelijk van:

 • De sterkte
 • Het type en de duur van blootstelling aan elektromagnetische velden
 • Blootstelling aan andere milieutoxines
 • Individuele constitutie
 • Basis van algemene gezondheid.

straling 3

De symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig, zoals slaapproblemen, tinnitus, chronische vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, slecht geheugen, leerproblemen, problemen met het immuunsysteem, hartkloppingen, misselijkheid, pijn in gewrichten, zwelling van het gezicht en/of hals, oogproblemen, huiduitslag en kanker.

De huid en zweetklieren zijn antennes en kunnen worden beïnvloed ofwel gecontroleerd via 5G technologie. Weet je dat onze huid (het grootste orgaan van ons lichaam) direct reageert op 5G? Ben je je ervan bewust dat onze poriën fungeren als antennes? Weet je dat onze poriën signalen kunnen ontvangen? We vibreren en stralen frequenties uit. Om ons effectief energetisch te kunnen beïnvloeden dienen we fysiek te worden beïnvloed.

Sommige mensen in de mainstream zijn al geschokt doordat ze ontdekken hoe groot de omvang van de CIA spionage is op hun leven, maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Als de technologie al bestaat om mensen energetisch te beïnvloeden, hoe dicht zitten we dan tegen een slavernij door technologische beïnvloeding aan?

Denk er eens over na: ons natuurlijke ritme ligt dicht tegen de Schumann resonantie van de aarde aan en dat is 7,83 Hz. We hebben bij 5G over frequentiebanden van niet honderden, niet duizenden, niet miljoenen, maar eigenlijk miljarden keer 7,83 Hz! 28 GHz is 28000000000 (28 miljard) cycli per seconde! We hebben elektronische apparaten die werken in de THz band (terahertz, die is triljoenen Hertz). Dit is volledig uit balans, disharmonisch en volkomen onverantwoord. Het zal rampzalig zijn voor onze natuurlijke energie velden.

Bedrijven zoals IBM en AT&T hebben vaak een grotere macht dan de overheid, waardoor ze in staat zijn hun eigen regels te creëren. Wij moeten onze macht terugnemen met veel meer inzet en doorzettingsvermogen dan waarmee we het tot nu toe hebben gedaan.

5G technologie komt ook naar jouw omgeving. Autoriteiten met een eigenbelang in draadloze bedrijven hebben hun ziel verkocht aan de industrie om deze technologie ten uitvoer te brengen, ongeacht de gezondheidsrisico’s. Wacht daarom niet langer en onderneem NU stappen voordat het te laat is.

Bekijk de volgende links voor meer informatie over de effecten van deze mobiele technologieën, evenals informatie over wat je kunt doen om jezelf te beschermen

1)1,659  studies over elektromagnetische velden en bio-effecten:

– waarvan 1,032 studies die aantoonden dat de effecten schadelijk waren

– 370 studies toonden andere “belangrijke inzichten of bevindingen” aan.

– slechts 257 studies vonden geen nadelige effecten.

2) Extra links met enkele duizenden studies die biologisch effect en / of letsel aantonen:

http://bioinitiative.org

http://www.justproveit.net/studies

http://www.emf-portal.org

http://stopsmartmeters.org.uk/resources/resources-scientific-studies-into-the-health-effects-of-emr/

3) E-book Harvard Ethiek,: Hoe de FCC wordt gedomineerd door de Industrie die dit Vermoedelijk Regelt”:

4) 2016 GSM straling Verhoogt kanker bij Dieren: $ 25 miljoen NTP studie vindt Hersentumoren, DNA afbraak

5) Bekijk de ABC Catalyst aflevering “W-Fried”, waarna de journalist en het voltallige personeel werden ontslagen onder invloed van de industrie “lobby

6) FCC: intimiderende pers, het onderdrukken van wetenschappen m.b.t.”5G” aankondiging (Een rapport van Josh del Sol)
https://www.youtube.com/watch?v=OMxfffqyDtc

7) Onmiddellijk actie ondernemen tegen “5G”

8) 34 Wetenschappelijke studies die de nadelige gevolgen van WiFi op de gezondheid aantonen:

9) Radiofrequentie wetenschap grafieken om visueel studies, stralingsintensiteiten en biologische effecten te vergelijken:

10) In Apple gebruiksaanwijzing staat dat je de iPhone ten allen tijde uit de buurt van je lichaam dient  te houden:

11) Studie: Mobiele telefoons koken sperma bij mannen

12) Hersenchirurg Dr Charlie Teo waarschuwt voor mobiele telefoons, draadloze huishoudelijke apparaten

13) American Academy of Pediatrics waarschuwt: limiteer de blootstelling van kinderen aan mobiele telefoons

14) Meer dan 60 internationale waarschuwingen tegen Wi-Fi en microgolfstraling
15) Een overzicht van de Leraren Vakbonden en ouder/onderwijzer organisaties die op treden tegen Wi-Fi (USA, Canada, UK, etc)

16) TED Talk met een milieuingenieur in Silicon Valley

17) Verzekeringsreus Swiss RE waardeert elektromagnetische frequenties als HOOGST mogelijke risico op de lange termijn

18) Een andere verzekering reus, Lloyd’s of London, weigert ‘draadloos’ te  verzekeren
19) Risk Management Magazine – De onzichtbare dreiging van stralings risico’s
afkomstig van radiofrequentie

20) Newsweek – “Cellphone Radiation Warning Sign Sparks First Amendment Battle

21)US CDC trekt mobiel stralingswaarschuwingssein in onder druk van industrielobbyisten:

22) De WHO sinds 2011 betrokken bij het onderdrukken van wetenschapsrapporten die schade aantonen:

23) Studie onthult hoe electromagnetische velden de pijn versterkt bij geamputeerden.

24) CEO van Brits miljarden bedrijf spreekt zich uit over magnetron ziekte

25) Tientallen specifieke wetenschappelijkeonderzoeken die allen schade aantonen

26) Verminder draadloze straling en elektromagnetische velden

27) Oplossing: Verminder de  blootstelling aan elektromagnetische velden

28) Kinderen en Straling

Straling slecht voor onze gezondheid nu wetenschappelijk bewezen
Borstkanker precies op de plek waar een vrouw haar mobieltje in haar BH droeg. Dubbel zo veel kans op een hersentumor aan de kant waar je je mobiel tegen je oor houdt. Bangmakerij of toch wel belangrijk? Wij denken het laatste. Vorige maand is er namelijk een groot onderzoek van de Amerikaanse overheid gepubliceerd wat sterk bewijs levert dat straling van mobiele telefoons wel degelijk kankerverwekkend is.

straling 5

Of de straling van elektrische apparaten en met name de mobiele telefoon schadelijk is voor onze gezondheid is een controversieel onderwerp. Voor- en tegenargumenten worden beide met wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd. Al in 2011 heeft de International Agency for Research on Cancer, onderdeel van de WHO (World Health Organisation), uitgesproken dat de straling van mobiele telefoons en andere draadloze apparaten waarschijnlijk kankerverwekkend is voor mensen. Sindsdien is er steeds meer onderzoek gepubliceerd dat deze veronderstelling ondersteunt. Een groot recent onderzoek van de National Toxicology Program (NTP) van de Amerikaanse overhead lijkt daarin nu doorslaggevend bewijs te geven.

 

 

 

 

In dit artikel:

Elektromagnetische straling
Volgens de Environmental Health Trust (EHT) bevestigen tal van onderzoeken wat de Council of Europe ook al aangaf: digitale signalen van mobiele telefoons verstoren het DNA, beschadigen je hersenen, kunnen kanker veroorzaken en zelfs de kwaliteit van je sperma verminderen. Ook de WHO brengt de wereldwijde toename van hersen- en oortumoren in verband met het feit dat we steeds meer gebruik maken van mobiele telefoons. In een uitzending van Zembla in 2012 kreeg dit onderwerp al de aandacht, en met name de risico’s voor kinderen. Want vooral kinderen lopen risico, omdat telefoonstraling dieper het kinderbrein binnendringt dan bij volwassenen. Om kinderen te beschermen hebben landen als Frankrijk en Oostenrijk mobiel bellen op scholen bijvoorbeeld al verboden (Zembla, 2012)[1].

Elektromagnetische straling is tegenwoordig overal om ons heen doordat het gebruik van elektronische apparaten die straling uitzenden in de afgelopen jaren enorm snel gegroeid is. Bijna iedereen heeft tegenwoordig wel een mobiele telefoon op zak. Elektromagnetische straling, of micro-golven, werden voor het eerst door mensen geproduceerd in 1886 als radiogolven. Daarna is de toepassing snel toegenomen in radars, televisie en de laatste jaren extreem door het gebruik van mobiele telefoons en draadloze netwerken. Daardoor zijn we nu blootgesteld aan wel 10 tot 20 keer zoveel straling als er van nature in het milieu aanwezig was (Nittby, 2009)[2].

straling 4

Mobiele telefoons geven hoogfrequente straling af (RF straling, van radiofrequentie) om signalen van zendmasten te zenden en te ontvangen. Dit in tegenstelling tot elektrische apparaten die met een kabel van stroom worden voorzien (TV, computer, radio, huishoudelijke apparaten, lampen, enz.). Die zenden extreem laagfrequente straling (ELF straling) uit als ze aan (of standby) staan.

Om apparaten draadloos te kunnen gebruiken, is straling met een veel hogere energie dan ELF straling nodig, omdat de energie door de lucht veel minder goed voortplant dan door een kabel. Draadloze apparaten gebruiken daarom RF straling. Draadloze computer-netwerken (bekend onder de afkortingen WLAN, WiFi en WiMAX, waar de W steeds voor wireless staat) creëren plaatselijk een sterk RF veld waardoor draadloos internetten en emailen, telefoneren via internet en andere draadloze diensten mogelijk zijn. Een typisch WiFi netwerk heeft een bereik van zo’n 100 meter. De RF straling is qua energie van dezelfde orde van grootte als magnetron-straling, al is de hoeveelheid straling lager. In de blog Dit gebeurt er met je eten als je het in een magnetron doet kan je lezen wat dit soort straling met je eten doet en welke gezondheidseffecten het in ons lijf heeft.

De sterkte van de RF straling neemt snel af naarmate het verder van de antenne komt. Vandaar dat het eigenlijk aangeraden wordt (zelfs in de handleiding van mobiele telefoons, die bijna niemand leest) om je telefoon niet helemaal tegen je hoofd aan te houden, maar een paar centimeter ernaast. Doe je dat niet dan verergeren de gezondheidsrisico’a aanzienlijk.

Wel schadelijk: 7 gevolgen voor je gezondheid van straling

 1. Kanker

Er zijn genoeg berichten te vinden op het internet dat elektromagnetische straling kan bijdragen aan de ontwikkeling van kanker en andere gezondheidsproblemen. Maar of ook straling afkomstig van onze wifi-routers en mobiele telefoons hieraan bijdragen was tot nu toe nog niet eenduidig aangetoond. Dit is ook lastig, omdat kanker zich vaak pas ontwikkelt jaren nadat de eerste blootstelling aan straling heeft plaatsgevonden. Daardoor is het moeilijk om een direct verband aan te tonen met kanker. Het recente grote onderzoek van de NTP (National Toxicology Program) is een doorbraak en laat zien dat er wel degelijk een direct verband is tussen de ontwikkeling van tumoren en blootstelling aan draadloze mobiele straling (Wyde, 2016)[3].

Het onderzoek is volgens de onderzoekers verreweg het meest zorgvuldige en grootste onderzoek dat is gedaan om het effect van mobiele straling in kaart te brengen en heeft 25 miljoen dollar gekost. De proefdieren in het onderzoek werden 9 uur per dag, gedurende 2 jaar, blootgesteld aan straling. Hoe sterker de straling, hoe meer zeldzame vormen van hersen- en hartkanker de ratten ontwikkelden. Hoewel de blootstelling en de straling hoger was dan de gemiddelde mens per dag ondervindt, is dit op dit moment het meest sterke bewijs dat straling van mobiele telefoons wel degelijk een verband heeft met de ontwikkeling van kanker.

Natuurlijk kunnen we nog geen eenduidige conclusies trekken uit één enkel onderzoek dat een verband aantoont. Maar de waarschijnlijkheid wordt wel steeds groter nu er steeds meer onderzoeken komen die ondersteunen dat draadloos telefoongebruik wel degelijk een risicofactor is voor kanker. De WHO International Agency for Research on Cancer (IARC) heeft honderden wetenschappelijke artikelen bekeken toen ze in 2011 erkende dat RF electro magnetische velden mogelijk kankerverwekkend zijn voor mensen. Ze baseerde deze waarschuwing onder andere op een onderzoek dat een verhoogd risico op glioma, een kwaadaardig type hersenkanker in verband bracht met het gebruik van mobiele telefoons (WHO, 2011)[4]. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die gemiddeld 30 minuten per dag belden voor een periode van 10 jaar een 40 % hoger risico hadden op glioma. Ook een Zweeds onderzoek uit 2007 laat een sterke toename van het aantal hersentumoren zien bij mensen die meer dan 10 jaar gebruik maken van een mobiele telefoon (Hardell, 2007)[5].

straling 6

 1. Bloed-hersen barrière

Ook zijn er een aantal onderzoeken waaruit blijkt dat telefoonstraling in staat is om de bloed-hersen-barrière te beschadigen. Ook al zijn deze onderzoeken nog niet allemaal eenduidig, toch is het genoeg reden voor voorzichtigheid.

De bloed-hersen barrière is namelijk één van de belangrijkste barrières in ons lichaam. Het is de grens tussen alles wat in ons lichaam gebeurt, en de afgezonderde omgeving waar onze hersenen zich in bevinden. Het is belangrijk dat deze barrière goed gesloten is, om te voorkomen dat er ongewenste stoffen in de hersenen terecht komen. De laag met cellen zit zo in elkaar dat ze uitsluitend kleine vetoplosbare moleculen en hormonen doorlaten. Grotere deeltjes zoals bacteriën en grotere moleculen horen niet thuis in de hersenen en worden daarom niet doorgelaten. Wanneer deze grotere partikels wel binnen kunnen dringen, door beschadiging of een ontsteking, kan dit leiden tot ontstekingen in de hersenen (Laterra, 1999)[6].

Onderzoekers concluderen dat het toegenomen gebruik van mobiele telefoons en de elektromagnetische velden die daardoor ontstaan, biologische effecten kunnen hebben op onze hersenen. Uit experimenten met ratten blijkt dat na 2 uur blootstelling aan een GSM-900 mobiele telefoon straling de doorlaatbaarheid van de hersen-bloed barrière groter werd. Zelfs tot 7 dagen erna was dit effect nog te zien (Nittby, 2009)[7].

Andere indicaties dat mobiele telefoons effecten hebben op ons brein blijken uit een onderzoek van psychiater N. Volkow, directeur van de National Institute of Drug Abuse, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Daaruit bleek dat 50 minuten gebruik van een mobiele telefoon het glucose-metabolisme van de hersengebieden die de meeste straling ontvingen significant beïnvloedde. Glucose is de belangrijkste energiebron voor de hersenen. De betrokken hersengebieden hadden o.a. een rol in denken, voelen, besluiten maken en regulering van antisociaal gedrag (Volkow, 2011)[8].

Kinderen extra vatbaar
Uit een ander experiment met ratten bleek dat zelfs met een lage straling van 0.9 and 1.8 GHz de doorlaatbaarheid van de hersen-bloed barriere in het hoofd groter werd (Sirava, 2011)[9]. De hersenen van deze ratten zijn volgens de onderzoekers qua vatbaarheid voor straling vergelijkbaar met die van pubers. Kinderen en pubers zijn vatbaarder voor straling omdat hun weefsels meer ionen bevatten en daardoor straling beter geleiden. Daarom is het risico op schadelijke effecten van mobiele straling ook groter bij mensen die al als puber of kind zijn begonnen met het gebruiken van een mobiele telefoon.

Expert op dit gebied Dr. David Carpenter, directeur van het Institute for Health and the Environment aan de Universiteit van Albany en co-auteur van het Bioinitiative Report, (een overzicht van de onderzoeken op dit gebied), zegt: “The evidence is overwhelming that cell phones increase your risk of brain cancer. And children are at 5 fold greater risk” (Carpenter, 2012)[10].

 1. DNA- en zenuwschade in hersenen proefdieren

RF is niet ioniserende straling en over het algemeen wordt gesteld dat die niet genoeg energie bevat om het DNA in de cellen te beschadigen. Dit werd bijvoorbeeld bevestigd door een onderzoek met menselijk bloed uit 2006 (Stronati, 2006)[11]. Sterkere, ioniserende straling, zoals wordt gebruikt bij x-rays, en in UV licht zit, kan wel de chemische bindingen in DNA verbreken. Op heel hoge niveaus kunnen RF golven wel lichaamsweefsel opwarmen. Hiermee werken magnetrons.

Echter, recenter onderzoek uit 2012 laat zien dat RF straling wel degelijk DNA bindingen kan breken. Prof N. Seyhan, WHO en NAVO adviseur, kwam er achter dat zelfs een korte blootstelling van 15 tot 30 minuten aan RF straling van een mobiele telefoon (900-MHz) een toename van verbroken DNA bindingen in haarcellen rondom het oor veroorzaakte. Blootstelling aan RF-EMF straling van 4 uur verminderde bovendien het vermogen van hersencellen om beschadigde genen te herstellen (Seyhan, 2012)[12]. Uit een ander onderzoek bleek dat zelfs nog 28 dagen na blootstelling aan 2 uur mobiele straling beschadiging aan de neuronen (hersencellen) te zien was (Eberhardt, 2008)[13].

Dit komt overeen met de conclusies van een eerder groot onderzoek uit 2004, gesponsord door de EU, de REFLEX studie geleid door Franz Adlkofer. Het onderzoek vat het werk van 12 onderzoeksgroepen in 7 Europese landen samen, waarbij ontdekt werd dat stralingslevels gelijk aan GSM-straling individuele DNA-strengen in de hersenen kan breken. De ernst van de schade nam toe met de hoeveelheid straling. En deze DNA schade is weer in verband gebracht met kanker (Diem, 2005)[14]. Vlak na dit onderzoek werd Adlkofer beschuldigd van fraude en werden de onderzoeksresultaten in twijfel getrokken. Deze beschuldigen werden later door een ethisch panel als ongegrond verklaard. Echter, het REFLEX onderzoek is niet meegenomen door de WHO in 2011 toen die de “mogelijke schadelijkheid” van mobiele straling concludeerde. Hadden ze dit wel gedaan, dan was ‘mogelijk’ waarschijnlijk veranderd in ‘waarschijnlijk’.

Ook nutritionist en schrijfster van het meest omvattende boek (Zapped) over de elektromagnetische straling Gittleman, benadrukt dat ons lichaam en DNA extreem gevoelig is voor RF straling:

It turns out that our DNA is exquisitely sensitive to even the most minute amount of non-ionizing (non-heating) electromagnetic radiation, which can penetrate deep inside your head if using a cell phone, or into your body if you’re texting. The radiation will even impact your biological functioning, particularly your circulation, if you are simply carrying a wireless device in your pocket or backpack while the device is turned “On.” (Gittleman, 2011)[15].

 1. Elektro hypersensitiviteit

Er is zelfs een aandoening bekend van mensen die extra gevoelig zijn voor straling. Dit heet elektro hypersensitiviteit. Naar schatting 3 procent van de bevolking heeft hier last van. In Nederland zijn dat dus zo’n half miljoen mensen. In Nederland is dit nog niet erkend als officiële ziekte, maar in Zweden is dit wel het geval. Het enige dat in Nederland wordt erkend is dat het mogelijk is om klachten van straling te krijgen en dat deze klachten reëel en ernstig kunnen zijn, en de kwaliteit van leven nadelig kunnen beïnvloeden. Klachten die vaak genoemd worden zijn slapeloosheid, concentratieproblemen, duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.

De meeste pagina’s die verschijnen op google wanneer je zoekt naar elektro hypersensitiviteit zijn pagina’s waarin wordt gediscussieerd of de aandoening echt is, of dat het tussen de oren zit. Omdat de symptomen zo variërend zijn en door verschillende factoren zouden kunnen worden veroorzaakt, is het lastig om zeker te weten of de symptomen door de straling komen. Voor mensen die er echt last van hebben is dit erg vervelend, door het grote onbegrip dat zij ontvangen.

 1. Hartproblemen

Draadloze telefoons blijken ook impact te kunnen hebben op je hartslag. Uit een onderzoek bleek dat onder invloed van elektromagnetische frequenties de hartslag omhoog ging, vergelijkbaar met wat er gebeurt als we stress hebben (Havas, 2013)[16]. Volgens de onderzoekers laat dit zien dat mensen die last hebben van elektro sensitiviteit niet zomaar wat zeggen:

What we found is what many people have said for a long time about devices that emit microwaves. People don’t just feel ill, their heart begins to race and this is measurable with medical heart monitoring devices.” (Havas, 2010)[17].

 1. Vruchtbaarheid

De straling van mobiele telefoons en wifi-netwerken kan zelfs je vruchtbaarheid aantasten. Juist rondom je geslachtsorganen is je weefsel heel kwetsbaar, en kan de straling veel impact hebben als je je mobiele telefoon in je broekzak draagt. Zo bleek uit onderzoek dat mobiele straling het innestelen van een eicel kan verhinderen (Shahin, 2013)[18]. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen al ontstaan binnen een tijdsbestek van een paar dagen of zelfs uren. De vruchtbaarheid van mannen blijkt sterk te dalen na kortstondige blootstelling aan de signalen van een mobiele telefoon (van 0 tot 4 uur per dag blootstelling) (Agarwal, 2008)[19]. Mannen die hun mobiele telefoon in hun broekzak droegen hadden 25 % minder spermacellen en door de straling verminderde ook de bewegingen van het sperma en kan er DNA schade ontstaan (Avendano, 2012)[20].

 1. Slaapproblemen door verstoring van de melatonineproductie

De straling van je telefoon heeft ook impact op je melatonineproductie. Uit een onderozek bleek dat mensen die meer dan 25 minuten per dag hun mobiele telefoon hadden gebruikt, een daling van het melatonine gehalte in het bloed lieten zien. Melatonine heb je nodig om in slaap te kunnen vallen. Als je slecht slaapt kan je lichaam minder goed herstelwerkzaamheden uitvoeren waardoor de schade van straling nog meer impact heeft (Burgh, 2002)[21].

5 tips om blootstelling aan straling te verminderen
Ondanks dat veel van de genoemde onderzoeken met proefdieren zijn gedaan en niet met mensen, geeft het wat ons betreft wel aan de waarschijnlijkheid groot is dat straling wel degelijk slecht voor ons kan zijn. Ons advies is daarom om de hoeveelheid straling waaraan je dagelijks wordt blootgesteld zelf zoveel mogelijk te beperken. Er zijn een paar dingen waar je op kan letten, die al veel uit kunnen maken voor de hoeveelheid straling waaraan je blootstaat.

 1. Gebruik je telefoon niet in de auto of de trein

In bewegende voertuigen blijft je mobiel steeds weer opnieuw verbinding zoeken met de zendmasten. Daardoor wordt het signaal tot wel duizend keer versterkt. Bovendien wordt de straling ook nog weerkaatst op de metalen wanden van het voertuig waardoor je een dubbele dosis straling binnenkrijgt.

 1. Bel niet als je slecht bereik hebt

Als het bereik slecht is gaat je telefoon extra z’n best doen om verbinding te maken met een zendmast waardoor er meer straling ontstaat.

 1. Maak je slaapkamer een stralingsvrije ruimte

Elke paar minuten maakt een mobiele telefoon contact met een zendmast om te bevestigen dat er via die mast gebeld of ge-sms’t kan worden. Dit gaat de hele tijd door, zelfs als een telefoon op stand-by staat – dus wel aanstaat, maar niet wordt gebruikt. Zet je telefoon daarom zoveel mogelijk uit en in ieder geval ’s nachts en vlak voordat je gaat slapen. Zoals gezegd vermindert de straling de hoeveelheid melatonine waardoor je slechter slaapt.

 1. Gebruik een snoertje

De kracht van het telefoonsignaal neemt sterk af naarmate de afstand tot het apparaat groter wordt. Het is daarom aan te raden om een snoertje of head set te gebruiken. Blue tooth headsets zijn weer minder aan te raden omdat die ook voor extra wifi straling direct rondom je hoofd zorgen. Nieuwere telefoons zenden bovendien minder krachtige stralen uit en hebben dus een lagere SAR-waarde. De SAR waarde is een maat voor de sterkte van de straling en de mate waarin het weefsel verhit.

 1. Eet veel antioxidanten

Je kan je lichaam helpen om de schade die in je lichaam ontstaat door blootstelling aan te veel straling weer te herstellen. Belangrijke hulpstoffen daarvoor zijn antioxidanten die o.a. helpen vrije radicalen en ontstekingen tegen te gaan. Voeding met veel antioxidanten en mineralen zijn kurkuma, knoflook, artisjokken, blauwe bessen en zeegroenten zoals kelp of chlorella.

Wil je nog meer tips wat je kan doen om je lichaam tegen straling te beschermen? Lees dan de blog Aan welke straling word je blootgesteld als je gaat vliegen?.

Ontdek de 3 beste adviezen voor meer energie (gratis e-book)

We zijn benieuwd wat jullie hier over denken en of het je aan het denken zet over het gebruik van je mobiele telefoon. Is het echt nodig om hem ’s nachts naast je te hebben? Zet je hem ook wel eens uit of eigenlijk nooit? Waar draag jij je mobieltje bij je?  Laat het ons weten in een reactie en maak kans op 1 van de 3 exemplaren van het boek ‘Je beste Lijf ooit’ die we deze maand gratis weggeven!

Referenties:

[1] Zembla, “Ziek van je mobieltje”, NPO, 1 juni 2012

[2] Nittby H. Et al., “Increased blood-brain barrier permeability in mammalian brain 7 days after exposure to the radiation from a GSM-900 mobile phone”, Pathophysiology. 2009 Aug;16(2-3):103-12

[3] Wyde, M. et al., “Report of Partial Findings from the National Toxicology Program Carcinogenesis Studies of Cell Phone Radiofrequency Radiation in Hsd: Sprague Dawley® SD rats (Whole Body Exposures)”, May. 26, 2016

[4] WHO, International Agency for Research on Cancer (IARC), “IARC CLASSIFIES RADIOFREQUENCY ELECTROMAGNETIC FIELDS AS POSSIBLY CARCINOGENIC TO HUMANS”, 31 mei 2011, PRESS RELEASE N° 208

[5] Hardell L. et al., “Long‐term use of cellular phones and brain tumours: increased risk associated with use for ⩾10 years”, Occupational and Environmental Medicine. 2007 Sep; 64(9): 626–632.

[6] Laterra J. Et al., “Blood—Brain Barrier”, 1999, American Society for Neurochemistry

[7] Nittby H. Et al., “Increased blood-brain barrier permeability in mammalian brain 7 days after exposure to the radiation from a GSM-900 mobile phone”, Pathophysiology. 2009 Aug;16(2-3):103-12

[8] VolkowN. Et al., “Effects of Cell Phone Radiofrequency Signal Exposure on Brain Glucose Metabolism”, JAMA. 2011;305(8):808-813

[9] Sirav B., et al., “Effects of radiofrequency radiation exposure on blood-brain barrier permeability in male and female rats”, Volume 30, Issue 4, 2011, Electromagnetic Biology and Medicine

[10] Carpenter, D., Bioinitiative report 2012, “A Rationale for Biologically-based Public Exposure Standards for Electromagnetic Fields (ELF and RF)”, 2012

[11] Stronati L. Et al., “935 MHz cellular phone radiation. An in vitro study of genotoxicity in human lymphocytes”, International Journal of Radiation Biology, 2006 May;82(5):339-4

[12] Seyhan N. et al., “Single-strand DNA breaks in human hair root cells exposed to mobile phone radiation, International Journal of Radiation Biology”, Volume 88, Issue 5, 2012

[13] Eberhardt J. Et al., “Blood-brain barrier permeability and nerve cell damage in rad brain 14 and 28 days afer exposure to microwaves from GSM mobile phones”, Electromagnetic Biology and Medicine, 2008;27(3):215-29

[14] Diem E. Et al., “Non-thermal DNA breakage by mobile-phone radiation (1800 MHz) in human fibroblasts and in transformed GFSH-R17 rat granulosa cells in vitro”, Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis, Volume 583, Issue 2, 6 June 2005, Pages 178–183

[15] Gittleman  A., “Zapped: Why Your Cell Phone Shouldn’t Be Your Alarm Clock and 1,268 Ways to Outsmart the Hazards of Electronic Pollution”, 2011

[16] Havas M. and Marrongelle J., “Replication of heart rate variability provocation study with 2.45GHz cordless phone confirms original findings.” Electromagnetic biology and Medicine 32(2): 253-266. vol 32, 2013

[17] Havas, M. et al., “Provocation study using heart rate variability shows microwave radiation from 2.4 GHz cordless phone affects autonomic nervous system”, European Journal of Oncology Library 5 (2010): 273-300

[18] Shahin S, et al., “2.45 GHz microwave irradiation-induced oxidative stress affects implantation or pregnancy in mice, Mus musculus.” Applied Biochemistry and Biotechnology, 2013 Mar;169(5):1727-51

[19] Agarwal A et al., “Effect of cell phone usage on semen analysis in men attending infertility clinic: an observational study”, Fertility and Sterility, 2008 Jan;89(1):124-8

[20] Avendaño C. et al. “Use of laptop computers connected to internet through Wi-Fi decreases human sperm motility and increases sperm DNA fragmentation.” Fertility and Sterility, 2012 Jan;97(1):39-45.e2

[21] Burch JB, et al. “Melatonin metabolite excretion among cellular telephone users”, International Journal of Radiation Biology, 2002 Nov;78(11):1029-36

© Jesse van der Velde

BronCoöperatie De Vrije Media

Lees ook eens verder bij de Bron: Earth Matters

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
screenshot 531

Europese Commissie waarschuwt voor permanente grenscontroles: “Als Schengen sterft, zal Europa sterven”

189016018

Must see video; Nothing to hide