in , ,

We hebben een monster gecreëerd: Belastingdienst deelt persoonsgegevens jarenlang met opsporingsinstanties

9395546618 c3eb180dba belastingdienst1

Politie, inlichtingendiensten en Justitie kunnen moeiteloos bij persoonlijke gegevens van burgers via de Belastingdienst. Waar de instanties zelf alle verzamelde data binnen een paar maanden moeten weggooien, kunnen de diensten als AIVD, MIVD, politie en justitie via een maas in de wet tot wel 7 jaar na verzameling bij de Belastingdienst aankloppen om bijvoorbeeld salarissen en gemaakte autoritten op te vragen van burgers.

Dat blijkt uit onderzoek van De Correspondent. De Belastingdienst verzamelt fiscale gegevens van vrijwel alle Nederlanders, maar mag die (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de politie) net zo lang bewaren als ze willen.

Verzamelwoede

De Belastingdienst verzamelt miljoenen gegevens over waar je werkt, woont, maar ook bijvoorbeeld waar je met je auto heen gaat via kentekencamera’s, of data van je OV-chipkaart die je om belastingtechnische redenen bij je werk indient.

“Monster”

“Al die data ligt gewoon bij de fiscus en geen haan die ernaar kraait. We hebben een monster gecreëerd”

Lees verder via PCM.

 

Foto via Maarten Takens cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5377129301 76b55745e0 oprutte1

Wat doet kabinet-Rutte II eigenlijk wél goed?

7603695376 f90ebf21ea Spuiplein1

In Den Haag kost alles geld, zelfs het niet bouwen van gebouwen: ‘Haagse Spuiforum heeft belastingbetaler 5 miljoen euro gekost’