in , , ,

We zijn niet goed wijs: Transitie leidt tot forse toename zorgcoöperaties

Het aantal zorgcoöperaties groeit explosief. Er zijn zeker dertig burgerinitiatieven in wonen, zorg en welzijn bijgekomen, sinds de laatste inventarisatie in augustus 2014 van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg en de Universiteit Utrecht. In totaal zijn er nu minstens 131 zorgcoöperaties in .

De eerste zorgcoöperatie werd in 2005 opgericht door enkele bewoners van Hoogeloon, een dorp in Noord-Brabant dat valt onder de gemeente Bladel. Sindsdien groeide het aantal zorgcoöperaties gestaag, tot ongeveer dertig in 2013. Een jaar daarna waren het er al 101. Inmiddels is in een half jaar tijd het aantal toegenomen met zeker dertig, misschien zelfs veertig, volgens Daniëlle Harkes van het Aedes-ActiZ Kenniscentrum Wonen-Zorg.

Transitie

De toename van zorgcoöperaties hangt onder meer samen met de transitie in de langdurige zorg. Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis blijven wonen, het liefst met hulp van naasten, kennissen of buren. Laat het nou net een belangrijke drijfveer van zorgcoöperaties zijn om mensen die dat willen, in staat te stellen in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen.

Ook speelt een rol dat mensen specifieke wensen hebben, waar een reguliere zorginstelling in hun ogen niet aan voldoet. Harkes: “Mensen willen zorg en ondersteuning op hun eigen manier regelen.” Bovendien: actieve burgers steken elkaar aan, constateert ze. Ze zoeken elkaar op om de kunst af te kijken. Zo gebruikt Austerlitz Zorgt de statuten van Hoogeloon en het organisatiemodel van de coöperatie Elsendorp. Ook bestaande coöperaties rond duurzaamheid en tonen interesse in het uitbreiden van hun activiteiten en diensten naar zorg, wonen en welzijn.

Lees verder via Skipr.

Photo by Frisno


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat klopt hier niet: Koppel sterft na 73 jaar huwelijk 5 minuten na elkaar in aparte verpleeghuizen

Asielzoekers gaan voor Nederlanders: uitspraak Comité van Ministers Raad van Europa over Bed, Bad en Brood