in ,

Weg met het kromme, onrechtvaardige, idiote, onbegrijpelijke belastingstelsel

3673240494 7a4c38439f belastingdienst1

Belastingen betalen is nou niet bepaald iets wat de meesten met plezier doen, zeker niet als een groot gedeelte van het geïnde belastinggeld verkeerd wordt aangewend. Als dan ook de complexiteit van ons belastingstelsel wordt meegenomen in het oordeel, dan is belasting betalen een opgelegde vorm van SM.

Zelfs de politiek kan niet anders dan onderkennen dat ons belastingstelsel op de schop moet. Veel verwacht ik er niet van, maar met de moed der wanhoop wil ik onze politici een voorzetje geven. Niet geschoten is altijd mis… Hierbij gebruik ik drie maatstaven: rechtvaardigheid, effectiviteit en efficiëntie.

Rechtvaardigheid

De lijst aan belastingen in Nederland is lang, erg lang. Hoe wij als burgers deze lijst aan belastingen hebben toegelaten is mij nog steeds een raadsel. Hoe rechtvaardig is erfbelasting? Je werkt, betaalt belasting hierover en je krijgt het voor elkaar om vermogen op te bouwen zodat je nabestaanden niet onbedeeld achter blijven.

Dit gedegen gedrag wordt door de fiscus afgestraft via voornoemde belasting. Het is dus een belasting over al belast geld wat een gedegen doel dient. Nee, leuker kunnen ze het inderdaad niet maken. En zo is de lijst van niet rechtvaardige belastingen erg lang:

  • Overdrachtsbelasting (u koopt huis dus moet belasting betalen over de transactie),
  • BTW (uw bedrijf voegt waarde toe, dus dokken maar),
  • Benzineaccijns (u werkt en moet met auto naar het werk. In plaats van beloning krijgt u straf),
  • Vermogensbelasting (u werkt, krijgt salaris en betaalt belasting hierover. U bent conservatief dus spaart wat als appeltje voor de dorst. Helpt de fiscus u? Nee, u krijgt ook hier straf),
  • Progressieve inkomstenbelasting (u bent verkoper en u bent drie keer zo goed als de slechtste verkoper in uw organisatie; betaalt u dan drie keer zoveel belasting? Nee, u betaalt zowat vier keer meer; excelleren wordt dus bestraft)
  • Etcetera…

Effectiviteit

De meeste belastingen zijn gewoonweg ingevoerd om geld in het laatje van de overheid te brengen. Echter, politici beweren maar al te vaak dat bepaalde belastingen zijn ingevoerd om het gedrag van mensen te beïnvloeden.

Zo zeggen politici dat er accijns op sigaretten wordt geheven om zodoende het roken te ontmoedigen. Prima, maar dan zouden ze ook de inkomstenbelasting moeten afschaffen, of is het ontmoedigen van werken ook een van de doelstellingen?

Lees verder via Telegraaf.nl.

 

Foto via mystic_mabel cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6553446765 58c07fa95c navo1

Turks verraad van de NAVO

block1

2014 toegevoegd aan de Georgia Guidestones; Is dit het jaar dat de regels in uitvoering gaan?