JDreport.com

De andere blik op het nieuws... Columns, Opinie, Alternatief en meer

JDreport.com

De andere blik op het nieuws... Columns, Opinie, Alternatief en meer

in , ,

5G gaat mobiliteit in Nederland aanzienlijk veranderen

Je bent straks echt overal traceerbaar!

geralt / Pixabay

De zelfrijdende auto, smart shipping en drones: wat hebben die gemeen? Ze zijn allemaal afhankelijk van betrouwbare en snelle mobiele telecommunicatie. Bijvoorbeeld omdat ze continue software updates moeten krijgen om veilig te blijven functioneren.

En omdat ze met elkaar en met relevante interactie moeten kunnen hebben om goed te kunnen functioneren. De nieuwe generatie mobiele telecom – 5G – gaat hier een essentiële rol in spelen.

In hoeverre is 5G dan verschillend van de huidige generatie mobiele telecom, 4G? In de eerste plaats omdat de capaciteit van het mobiele netwerk flink omhoog gaat. En daarmee ook de snelheden voor individuele gebruikers, en de hoeveelheid data die zij kunnen versturen en ontvangen. Net zoals dat van 3G naar 4G ook is gebeurd.

Geschikt voor IoT en kritieke communicatie

In de tweede plaats is 5G geoptimaliseerd voor het of Things (IoT). Veel van die things hebben niet zozeer hoge datasnelheden nodig, maar wel deep indoor dekking. aan sensoren in een ondergrondse parkeergarage die de bezetting meten, of meters die de doorvoer in het waterleidingnetwerk monitoren. Ook een laag energiegebruik is van belang, zodat een sensor jaren op één batterij kan functioneren.

In de derde plaats wordt 5G geschikt voor kritieke communicatie, bijvoorbeeld van hulpverleningsdiensten of tussen vrachtauto’s die in konvooien rijden. Daar is enerzijds voor nodig dat de vertraging in de verbinding wordt geminimaliseerd: van vele tientallen (4G) naar enkele milliseconden. Dat maakt het mogelijk om real time verbindingen te hebben, en daarmee bijvoorbeeld voertuigen en drones op afstand te besturen via 5G.

“5G maakt het mogelijk om real time verbindingen te hebben, en daarmee bijvoorbeeld voertuigen en drones op afstand te besturen”

Anderzijds kan 5G gegarandeerde capaciteit toekennen aan verbindingen die daarom vragen. Kritieke verbindingen lopen daardoor niet langer het risico dat ze weggedrukt worden als er veel gevraagd wordt van de beschikbare capaciteit van het mobiele netwerk.

Wanneer kan 5G ingezet worden? Dat is nog niet duidelijk, mede door enkele uitdagingen. Zo is wereldwijd gekozen voor bepaalde spectrum banden voor 5G. De belangrijkste daarvan is 3,5GHz. Netwerkapparatuur en toestellen worden hiervoor door de internationaal georiënteerde telecomindustrie geschikt gemaakt.

Alleen in is die band niet beschikbaar voor 5G omdat deze gebruikt wordt door , voor inlichtingenwerk. Om die reden is nog niet duidelijk wanneer en hoe deze band in Nederland ingezet kan worden. Meer inzicht hierover wordt in de komende maanden verwacht vanuit het ministerie van Economische Zaken en .

“In Nederland is de 3,5GHz band niet beschikbaar voor 5G omdat deze gebruikt wordt door Defensie. Om die reden is nog niet duidelijk wanneer en hoe deze band in Nederland ingezet kan worden.”

Verder bestaat er een risico dat de in haar wetgeving andere voorschrijft, gebaseerd op een wifi-standaard. Dat zou inzet van de veelbelovende 5G techniek kunnen belemmeren. Vandaar dat automobiel- en telecompartijen de EU hebben opgeroepen om weg te blijven van een technologiekeuze.

Tenslotte is er ook nog het onderwerp netneutraliteit. Wetgeving benoemt voorwaarden waaronder bepaald dataverkeer of bepaalde datadiensten voorrang mogen krijgen. We moeten er nog achter komen welke ruimte dit precies biedt voor de kritieke communicatie die 5G mogelijk kan maken.

5G zal ongekende nieuwe toepassingen mogelijk gaan maken, en de manier waarop wij leven en werken aanzienlijk veranderen. Ook op het gebied van zelfrijdende auto’s, smart shipping en drones. Wat gaat u doen in de auto als u deze niet meer hoeft te besturen? Of neemt u in de toekomst de drone-taxi?

Lees verder bij de bron: time2wakeup


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter
  1. Ik moet nog zien dat 5G wordt ingevoerd. Het klopt van geen kanten dat de Huawei 5G ontwikkelt en vervolgens dat de industrie zonder te kijken naar de mogelijke schadelijkheid voor mensen vervolgens uitrolt.
    Inmiddels komen van alle kanten klachten over de schadelijkheid van dergelijke hoog frequente elektromagnetische straling (magnetron straling) en je ziet dat de industrie zich nergens iets van aantrekt, openlijk toegeeft niet naar gezondheidsaspecten te hebben gekeken (alsof dat niet hun verantwoordelijkheid is) en dat de overheid er stom bij staat te kijken …. Overheden hebben alles wat maar naar inhoudelijke kennis riekt weggeschoven en gedelegeerd (vanuit het idee dat zij dat niet hoefden te weten – volledig onterecht) en vervolgens hebben zij nu zo weinig expertise dat zij niet meer in staat zijn om te oordelen. De NL regering bestaat uit juristen en historici die nog geen bout van een moer kunnen onderscheiden, maar wel beslissingen nemen of aardgas dat moet worden uitgefaseerd.
    Ik heb nog nooit zo’n puinhoop gezien als op dit moment.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

The Great Replacement, dit is de reden dat iedereen de mond moet houden

WhatsApp-berichten kunnen worden onderschept en gemanipuleerd

Terug naar boven
close

JDreport.com app

Installeer
×

Aan Collectie toevoegen

Geen Collecties

Hier je'll vinden in alle collecties kunt u've gemaakt voordat.

Zet notificaties aan    Ok No thanks
Sluiten
Send this to a friend