in , ,

92% € voor de banken en 8% € blijft over voor de Griekse burger

VS wil in verband met belangen per se in eurozone houden

Als we kijken voor wie al die ‘hulp'miljarden vooral zijn bedoeld, wordt duidelijk waarom de eurozone de er letterlijk koste wat het kost bij wil houden.

Het Griekse staatsbankroet komt steeds dichterbij.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in de VS advies hierover ingewonnen aan het topadvocatenkantoor Cleary Gottlieb, dat gespecialiseerd is in faillissementen. Ondertussen overlegt de Duitse regering over een plan om de Grieken ook na een eventueel bankroet in de euro te houden.

De reden is om chaos en de instorting van de eurozone te voorkomen. Het Griekse ‘pleite' gaat de Europese belastingbetaler in één klap € 100 miljard kosten. Daarna zal Griekenland permanent aan het financiële infuus moeten blijven, op kosten van de rest van de EU.

VS en EU bang voor Griekse uittreding NAVO

Voordat Varoufakis met de advocaten van Cleary Gottlieb overlegt heeft hij eerst een ontmoeting met president Barack Obama. De Amerikanen willen per se dat Griekenland in de eurozone blijft. In Washington en Brussel is men namelijk bang dat het land bij een ‘Grexit' eveneens uit de NAVO stapt en verdere toenadering zoekt tot Rusland.

Bankroet, maar toch in de eurozone?

De Financial Times meldde enkele dagen geleden dat Athene inmiddels het officiële staatsbankroet voorbereidt voor het geval dat er eind deze maand geen overeenkomst met de schuldeisers kan worden gesloten. In mei moeten de Grieken € 2,5 miljard aan het betalen. Dat geld wil de extreemlinkse regering echter gebruiken om de ambtenaren en pensioenen te kunnen blijven betalen.

We schreven de afgelopen tijd al dat wij verwachten dat de eurozone uiteindelijk alles zal doen om Griekenland binnen de euro te houden. Daar begint het inderdaad steeds sterker op te lijken, want de Duitse regering overlegt over een plan om het land hoe dan ook in de eurozone te houden, zelfs als het onverhoopt toch failliet gaat.

houdt geldkraan voor Griekse banken open

De ECB zou volgens dit plan na het staatsbankroet de Griekse banken moeten blijven financieren. Afgelopen dinsdag besloot de ECB-president Draghi om de geldkranen voor de Griekse banken verder open te zetten en nog eens € 800 miljoen ‘noodhulp' voor hen vrij te maken, waardoor het totaal op € 74 miljard komt. Als Griekenland failliet gaat, dan moet de ECB deze hulp beëindigen, waardoor de banken in het land zullen instorten.

€ 100 miljard Europees belastinggeld in rook op

Probleem is echter dat de eurozone geen protocol heeft hoe om te gaan met een bankroet van een van zijn lidstaten. Na de eerste Griekse crisis in 2011 werd door de Europese politieke leiders afgesproken om hier regels voor op te stellen, maar zo'n 4 jaar later is daar helemaal niets van terecht gekomen.
Het enige wat wél zeker is het in rook opgaan van € 100 miljard Europees belastinggeld. Dit verklaart waarom in Berlijn, Athene en Brussel tot elke prijs wordt geprobeerd de Grieken bij de euro te houden. Diverse Duitse politici, ook van regeringspartij CDU, protesteren weliswaar tegen nog meer miljarden voor de Grieken, maar de regering heeft de afgelopen jaren talloze vergelijkbare protesten naast zich neergelegd.

Probleem keert eind juni opnieuw terug

Mocht het lukken om de Grieken in april en mei binnenboord te houden, dan eindigt eind juni het tweede kredietprogramma en kunnen we weer van vooraf aan beginnen.

Europa toch weer door de knieën

De Duitse minister Wolfgang Schäuble stelt als voorwaarde voor blijvende financiële hulp dat de Grieken zich coöperatief opstellen en hervormingen doorvoeren. Zo niet, dan moet het land dan toch maar uit de euro.

Dat kulverhaaltje hebben we de afgelopen jaren al veel vaker gehoord van Schäuble.
Europa zal dus opnieuw door de knieën gaan, ondanks de letterlijke liegende verzekering van Schäuble dat dit deze keer ‘echt niet gaat gebeuren'.

Bron: Stop de bankiers

Leegloop Griekse bankrekeningen zet door

De leegloop van Griekse bankrekeningen is in maart verdergegaan, al lag het tempo lager dan in de voorgaande maanden. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Griekse centrale bank.

Vorige maand werd door huishoudens en bedrijven 1,9 miljard euro van Griekse bankrekeningen gehaald, waarmee de deposito's uitkwamen op 138,6 miljard euro. Dat is het laagste niveau sinds januari 2005. In november vorig jaar bedroegen de deposito's nog 164,3 miljard euro.

Woensdag werd verder door bronnen gemeld dat de Europese Centrale bank (ECB) het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend met 1,4 miljard euro heeft verhoogd. De totale omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) zou zijn opgevoerd tot 76,9 miljard euro.

Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Soort van visquota: EU op weg naar quota voor vluchtelingen

Nieuwe vorm van verzet: is dit dan de oplossing?