in ,

Aandelen, modern kolonialisme?

3160235550 c1a8028af2 slavery e1460618420373

Velen zeggen het, als we onze willen herstellen dan moeten we af van de wilde speculaties die het traditionele leven telkens opnieuw beroeren. Speculanten hebben echter alle belang bij chaos en onevenwichten, net dit maakt het mogelijk om in snel tempo grote winsten te vergaren.

De kleine man helpt dit proces door ook z'n kans te wagen op aandelenmarkten, wat veel minder opvalt is het moderne kolonialisme dat zich achter de schermen afspeelt. De kleine man speelt natuurlijk graag mee en wordt mogelijks expert, bevangen door de statistieken die hem op sleeptouw nemen. Het is koren op de molen van de grote jongens, met dank aan de kleine man.

44tXsl7

Automaat

Het hedendaagse systeem voedt zichzelf waardoor tendensen ontstaan waarop we onze oordelen en beslissingen baseren, het zijn schijnbare wetmatigheden die slechts kunnen bestaan door hetzelfde gedrag aan te houden. Deze automaat functioneert volgens een eigen logica die niet de logica is van de traditionele markt, het verstoort de economie in ernstige mate. Hierdoor begint het systeem een eigen leven te leiden met als gevolg dat overheden, ondernemingen en financiële instellingen vrijwel geen greep meer hebben op deze automaat, het wordt dan vooral gokken en hopen op een goede afloop. Het punt van de omgekeerde effectiviteit is hiermee bereikt, vanaf hier is het als strijden tegen ‘het systeem' dat de mensheid op sleeptouw neemt. De kleine man wordt hierdoor vaak het slachtoffer van wat hij zelf cultiveert maar het deert de grote jongens simpelweg niet.

Achter de schermen

De kleine man vormt hierdoor een belangrijke schakel in het spel van de grote jongens die hij enkel maar tracht te evenaren, op verschillende manieren wordt hij daartoe zelfs uitgenodigd en aangemoedigd waardoor de bolide blijft draaien. Wat minder opvalt? In het elektronische wereldcasino zal elk aandeel dat verhandelbaar is tegen een hogere winst inderdaad worden verhandeld, dit wordt de grondslag van het standaardscenario van vijandige overnames. Als een onderneming een ander bedrijf wil overnemen, hoeft zij alleen maar een hogere koers voor de aandelen van dat bedrijf te bieden. Het legioen van effectenmakelaars zal er als de kippen bij zijn om contact met de aandeelhouders op te nemen en erop aan te dringen dat de kleine man z'n aandelen tegen een hogere koers van de hand doet. De kleine man doet hiermee natuurlijk een goede zaak, hij zal dan ook niet geneigd zijn om te stoppen met spelen, integendeel.

Fusiemanie

Toen deze vijandige overnames eenmaal mogelijk werden, gebruikten de grote ondernemingen ze om zich toegang te verschaffen tot nieuwe markten, speciale ën die door bedrijven werden ontwikkeld over te nemen en/of eenvoudigweg verder te groeien en zo het ondernemingsprestige te verhogen. Daarentegen werden de kleinere ondernemingen beducht voor de kans dat ze zouden worden opgeslokt, zodat zij zelf ook kleinere bedrijven begonnen over te nemen om zo minder kwetsbaar te zijn voor een vijandelijke overname. Op die manier is de fusiemanie ontstaan en er lijkt geen eind aan te komen, de keerzijde is dat mensen continu onder druk worden gezet wat veel stress en andere problemen met zich meebrengt. Op deze manier wordt het ook begrijpelijk waarom zoveel complotachtige constructies lijken te bestaan, het hoort nu eenmaal bij het spel dat door de kleine man – niet aflatend – op kruissnelheid gehouden wordt.

Kwinkslag

Economie is natuurlijk ook maar een spel en we hoeven niet onmiddellijk het kind met het badwater weg te gooien, zoals altijd zijn er voor- en nadelen waarover de meningen dan weer uiterst verdeeld kunnen zijn. Zo zal die kleine man dit artikel misschien niet zo graag lezen, de perceptie zou immers kunnen ontstaan dat hij schuldig wordt bevonden voor de economische malaise van alledag. Dit is allerminst de insteek van dit artikel, de vraag stelt zich of andere visies ook een plaats mogen krijgen in het wereldbeeld. Waar willen we naartoe met onze ? Laat ons daarom een kwinkslag maken opdat ieder voor zich een keuze kan maken, aan sociale alternatieven ontbreekt het niet. Anders gezegd, veel mensen hebben er al eens over nagedacht, het zou allemaal anders kunnen maar dat betekent dat we ook onze manier van denken en handelen dienen aan te passen. Knap lastig natuurlijk, misschien hebben we nu twee werelden nodig, voor elk wat wils.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4853086176 f5c8430668 spyware

Stop de Microsoft-spyware in Windows

4638981545 f0578a16fe privacy gone1

Verbond van Verzekeraars: Laat privacy wijken voor “fraude” opsporing, vertrouw ons maar