in ,

Als de toezichthouder geen toezicht mag houden

Wat hebben we nog aan een toezichthouder als die overruled wordt door degene op wie die toezichthouder toezicht moet houden?

Het meest recente rapport (pdf) de commissie die toezicht houdt op het optreden van de Nederlandse geheime diensten, de CTIVD, is uniek. Niet vanwege wat er in het rapport te lezen valt, maar juist door wat er door de baas van die diensten (pdf) uit is weg­gestreept. Dat was nog nooit eerder gebeurd en de toezichthouder vond het dan ook nodig om een dikke vette disclaimer op de voorpagina te zetten.

Het is ook niet niets: een minister die de toezichthouder overruled. Al helemaal als het gaat om de toch al moeilijk controleerbare geheime diensten. Je verwacht het ook niet hè. Nog maar een half jaar geleden zei minister Plasterkin de Tweede Kamer:

“Het is aan de diensten om te beoordelen of zij mening zijn dat iets vertrouwelijk moet blijven. Daarbij geldt duidelijk het uitgangspunt: zo openbaar als het kan, maar zo vertrouwelijk als het moet. Het is aan de toezichthouder om te controleren of daar niet lichtvaardig gebruik van wordt gemaakt.”

Met andere woorden, de toezichthouder beoordeelt of de geheime diensten terecht bepaalde informatie als staatsgeheim aanmerken.

verder via Bits of Freedom.

 

Foto via Imaginary Museum Projects: News Tableaus


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis trouwen te populair, in 6 jaar gestegen met 32%

‘Griekenland is weer afgesneden van financiële markten’