in

Autolease, NS, kinderopvang, rekeninginformatie: de fiscus kijkt bij allemaal mee

Hoe komt de toch aan al die informatie die al ingevuld staat bij de aangifte? Dat was lang onduidelijk – tot nu. Staatssecretaris Eric Wiebes (VVD, Financiën) publiceerde woensdag na Kamervragen van het een uitgebreid rapport over de datastromen van de Belastingdienst.

Waar kijkt de fiscus allemaal mee? Onder meer in gegevens over reizigers van de NS, data van autolease-bedrijven, gezondheidsdossiers van soldaten en gevangenen, rekeninginformatie van vermogensbeheerders en , gegevens van kinderopvangbedrijven en meer.

Het rapport biedt een uniek inkijkje in de dataverzameling door de fiscus. Het gaat om zeker 50 verschillende soorten gegevens, van in totaal minstens 180 bronnen, waaronder veel andere overheden, maar dus ook veel private partijen. Het rapport stamt al uit december 2015, en de Belastingdienst wil geen commentaar geven op de vraag of er inmiddels (veel) bronnen zijn bijgekomen.

Volgens de woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens kan de Belastingdienst heel veel soorten gegevens rechtmatig opvragen. „Als ze maar kunnen aantonen dat ze de gegevens nodig hebben, en als ze ze goed beveiligen en de toegang zorgvuldig regelen.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die de Kamervragen stelde, is daarover bezorgd: „Zeker nu blijkt hoeveel data er zijn, is het belang van gegevensbescherming nog veel groter. En daar heeft het fors aan ontbroken.” De fiscus is eerder onzorgvuldig omgesprongen met persoonlijke data van bepaalde belastingbetalers. In één geval, dat in juni bekend werd, hebben externe medewerkers persoonlijke informatie van mensen naar derden gemaild.

Alles bij de bron; NRC

Lees ook eens verder bij de Bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Terroristenvereerder in het nieuwe kabinet?

Meevallertje: 460 miljoen euro lagere afdracht Nederland aan Brussel