in

Belastingdienst meldt 1275 datalekken, 84 met ‘hoog risico’

belastingdienst scr1

Bij de melddesk datalekken van de Belastingdienst zijn vorig jaar 1275 meldingen geregistreerd. Daarvan werden er 225 direct doorgestuurd naar de Autoriteit Persoonsgegevens. In 84 gevallen ging het om incidenten met ‘een hoog risico voor de rechten en vrijheden’ voor de betrokkenen.

Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris Menno Snel van Financiën op Kamervragen, die waren ingediend door kamerlid Pieter Omtzigt. Volgens een woordvoerder van Snel gaan de 84 meldingen met hoog risico over zaken die burgers direct raken. “Er moet dan wel wat aan de hand zijn.” Als voorbeeld noemt hij een postzak die zoekraakt met daarin blauwe enveloppen waarop inkomensgegevens van mensen staan. Of gegevens die naar de verkeerde persoon worden gestuurd. De betrokkenen zijn overigens allemaal direct ingelicht.

De Belastingdienst voldoet op een aantal punten nog niet aan de nieuwe AVG. Zo heeft het een achterstand bij het schonen van gegevensbestanden (waarin onder meer persoonsgegevens staan). Ook het gebruik van camerabeelden voor het toezicht op de motorrijtuigenbelasting wordt genoemd. Vorig jaar bleek dat de fiscus jarenlang, tegen de wet in, miljoenen privacygevoelige kentekenfoto’s bewaarde op verkeerde computerssystemen. De Hoge Raad verbood toen het verzamelen en gebruiken van kentekenfoto’s. Die camerabeelden hadden allemaal automatisch vernietigd moeten worden. Dat is niet gebeurd en moet dus nog wel gebeuren.

Alles bij de bron; RTLZ

Lees ook eens verder bij de bron: Belastingdienst meldt 1275 datalekken, 84 met ‘hoog risico’

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
inzage medische dossiers zorgverzekeraars

Minister duwt door met inzage medische dossiers door zorgverzekeraars

nederland van zes eurolanden begroting orde hebben

Consumentenprijzen in Nederland flink omhoog