in ,

Consumentenprijzen in Nederland flink omhoog

Consumenten betaalden in mei 1,7 procent meer voor goederen en diensten dan een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De prijsstijging werd voornamelijk aangejaagd door de prijsontwikkeling van vliegtickets, een verblijf in een bungalowpark en vakantiereizen naar het buitenland.

Rond feestdagen en in schoolvakanties zijn de prijzen van deze diensten hoger doordat meer mensen met vakantie gaan. Dit jaar viel de meivakantie vrijwel volledig in mei, in 2017 viel deze voor het grootste gedeelte in april. Daarnaast viel Pinksteren dit jaar in mei, maar vorig jaar in juni. Een verblijf in een bungalowpark was hierdoor 15 procent duurder dan een jaar eerder, zo merkt het statistiekbureau op. Ook de stijging van de autobrandstoffen had een verhogend effect.

In april waren de prijzen nog 1,1 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar.De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en veranderen van prijs.

Naast de consumentenprijsindex berekent het CBS ook de zogenoemde Europees geharmoniseerde prijsindex, de HICP. In mei was de prijsstijging van goederen en diensten in volgens deze index 1,9 procent. Een maand eerder was dat nog 1 procent. In de nam de prijsstijging toe van 1,2 naar 1,9 procent. De laatste keer dat de HICP zo steeg was in september 2013.

Lees ook eens verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Overheid weg kwijt !
2 jaren geleden

Ik geef geen cent voor inflatiecijfers en indexering. Daar klopt helemaal niets van. Wat ik wel zie is dat de welvaart (voor zover nog aanwezig) in Nederland behoorlijk achter gaat lopen met de welvaart in Spanje (waar ik regelmatig ben) en dat Spanje praktisch failliet is (omdat de staatsschuld veelte hoog is gestegen). Dat alles dankzij de EU banken die verantwoordelijk moet worden gehouden voor deze gigantische puinhoop.

Belastingdienst meldt 1275 datalekken, 84 met ‘hoog risico’

De wetteloosheid van de cultuuroorlog: Illegalen op kraaktocht, inclusief inbraken