in

In bijna alle auto’s en elektronica zit mica, dus kinderarbeid

kinderarbeid

Terre des Hommes onderzocht de wereldwijde delving van mica. Dat is een mineraal met unieke glimmende, hittebestendige en isolerende eigenschappen. Het mineraal wordt op grote schaal gebruikt in de auto- en elektronica industrie. De producenten zijn zich niet of amper bewust van de brede toepassing in hun producten of de omstandigheden waaronder het mineraal wordt gewonnen. En daar is sprake van grootschalige kinderarbeid. Een gezamenlijke aanpak van overheden, bedrijven en NGO’s is hard nodig, aldus Terre des Hommes.

Onderzoek naar wereldwijde delving

In haar rapport ‘Global mica mining and the impact on children’s rights’ onderzoekt Terre des Hommes de omvang van de mica productie in 20 landen en de schendingen van kinderrechten bij de winning. De winning van sheet mica, het soort mica dat in de elektronica wordt gebruikt, is arbeidsintensief en het werk wordt door de allerarmsten en hun kinderen gedaan. Het grootste risico op schending van kinderrechten in de mica productie is in India, Madagascar, China, Sri Lanka, Pakistan en Brazilië. India en Madagascar, met tot 90% illegale mijnen, zijn de grootste exporteurs wereldwijd van sheet mica. Alleen al in India werken meer dan 22.000 kinderen in mica mijnen. De arbeidsomstandigheden in illegale mijnen zijn zwaar. Regelmatig vinden instortingen plaats. Fijnstof dat vrijkomt bij het loshameren, leidt tot de longziekte silicose.

Mica in 15.000 auto onderdelen

De elektronica industrie (inclusief auto elektronica) is met 26% de grootste afnemer, gevolgd door de verf- en coatingindustrie, 24%. Mica zit in elektrische apparaten als haardrogers, scheerapparaten en föhns, maar ook in smartphones, laptops, computers en alles met een printplaat. Een van de ondervraagde autoproducenten heeft 15.000 automaterialen met mica geïdentificeerd die zij gebruiken. 10% van de markt bestaat uit synthetische mica, dat vooral in de cosmetica industrie wordt gebruikt. Analyses tonen aan dat synthetische mica vooralsnog geen serieus alternatief voor natuurlijke mica vormt.

Bedrijfsleven

Aysel Sabahoglu van Terre des Hommes: ‘Het is schokkend te zien dat bedrijven amper weten dat in hun producten een grondstof zit die door kinderhanden is los gebikt. De enkele bedrijven die dit wel beseffen hebben geen strategie hoe hier mee om te gaan. Er moet veel meer druk en inspanning komen om legale mijnen te creëren, waar volwassen mensen onder veilige omstandigheden en tegen een beter salaris kunnen werken, zodat hun kinderen naar school kunnen.’

Het bedrijfsleven, met name de elektronica en de auto-industrie, is nu aan zet. Terre des Hommes roept de bedrijven op te achterhalen waar de mica in hun producten vandaan komt. Bedrijven mogen het risico op kinderarbeid niet accepteren en moeten samen met hun toeleveranciers kinderarbeid uitbannen.

Foto: @Terre des Hommes/Oscar Timmers

Lees ook eens verder bij de bron: Duurzaamnieuws

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
780x438 n f4675f0701bb410864a3d7366f4fdffa

Zijn we op weg naar een nieuwe wereldoorlog

4461019149 1b4094d78b facebook

‘Zuckerberg moet in EU-parlement uitleg geven’