Verzekeraars mogen de premies voor hun autoverzekeringen zomaar flink verhogen. Gelukkig kunnen consumenten hier iets tegen doen en zelfs honderden euro's per jaar op hun verzekering besparen.
Autoverzekeraars gaan bij het vaststellen van de premies steeds selectiever te werk, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Niet alleen de auto, maar ook de leeftijd en postcode van de verzekerde tellen steeds meer mee. Individuele premiestijgingen van ruim 20 procent zijn daarbij geen uitzondering. Verzekeraars mogen hun premies aanpassen, maar consumenten hoeven een verhoging niet zomaar te accepteren. Ze kunnen op hun autoverzekering zelfs fors besparen, soms wel honderden euro's per jaar. De volgende tips zijn volgens de Consumentenbond bewezen succesvol:
Vraag om een beter aanbod
Het loont de moeite om de verzekeraar of tussenpersoon te vragen om de reden van de premieverhoging. Een telefoontje kan zo aanleiding zijn voor een beter aanbod.
Kleed de verzekering uit
Is de auto al wat ouder, maar nog steeds allrisk verzekerd? Waarschijnlijk is een minder uitgebreide beperkt casco verzekering of WA-dekking dan al genoeg.
Kleine schade? Niet claimen
Het is vaak voordeliger om een kleine autoschade niet te claimen, maar zelf te betalen (of te laten zitten). Verzekerden vallen een aantal treden terug op de bonus-malusladder, als ze claims indienen voor schade die ze zelf hebben veroorzaakt. De premie gaat dan omhoog. Het duurt vaak jaren om weer op de oude korting uit te komen.
via nu.nl.
Foto via KlausNahr