in , , ,

Dagportie groente … met 12 suikerklontjes

e833b80d2af4083ecd0b470de7444e90fe76e6dd1db913449cf6c6 640 sugar

Groenten zijn hartstikke gezond en we eten er schrikbarend weinig van – dat is zo klaar als een klontje. Maar wat als je die groente door de voedingsindustrie laat bereiden? foodwatch schrok van wat je dan soms voorgeschoteld krijgt.

foodwatch onderzocht het aanbod gekookte rode kool met en zonder appeltjes of andere variatie bij de twee grootste supermarkten, Albert Heijn en Jumbo.

Rode kool bevat van nature weinig suikers: 3 gram per 100 gram. Vaak doen mensen er zelf wat suiker, appelsap of appels bij, waardoor het suikergehalte gemiddeld tot zo'n 8 gram suiker wordt verhoogd (bron: Nevo).

Bij de twee grote supers heb je keus uit maar liefst 37 varianten gekookte rode kool. Daarvan bevatten 8 varianten minder dan 10 gram suikers per 100 gram, wat dus redelijk vergelijkbaar is met hoe de meeste mensen thuis rode kool bereiden. Maar verreweg het grootste deel (29 varianten) heeft een hoger suikergehalte.

19 varianten bevatten 10 tot 12 gram suikers per 100 gram, en 10 varianten zitten zelfs daar boven, met suikergehaltes van 12 tot de absoluut zoetste – de AH huismerk Rode kool met appel – met maar liefst 19 gram suikers per 100 gram! Op tweede plaats komt een rode kool van Jumbo met 18,1 gram suikers.

Bij deze rode kool van Albert Heijn is een klein deel van de suiker, de natuurlijke suiker uit de rode kool zelf, plus nog wat suikers uit de 6% toegevoegde appel en het appelsap. Maar daarnaast zijn er ook veel suikers toegevoegd: als je de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst goed bestudeert zie je niet alleen suiker, maar ook fructose-glucosestroop, honing en karamelsuikerstroop.

En zo wordt zo'n van nature gezond portie groente volgepompt met suikers.

Stel je voor: je eet je aanbevolen dagportie groente (250 gram) in de vorm van de rode kool die Albert Heijn je voorschotelt. Bij die 250 gram groente krijg je dan in totaal wel 48 gram suikers binnen. Dat zijn welgeteld 12 suikerklontjes!

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert bij voorkeur niet meer dan 25 gram toegevoegde (vrije) suikers per dag te eten en drinken. Groente is gezond, maar als je je eten door de voedingsindustrie laat voorschotelen loop je dus het risico dat je, alleen al door je dagelijkse portie groente netjes op te eten, je dagadvies toegevoegde suiker al overschrijdt. Dat is de wereld op zijn kop.

Lees verder via de Bron: foodwatch.org

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
18052040356 aa3311cb34 monsanto ttip e1432630368637

Europese boeren, milieu- en dierenbeschermers samen tegen TTIP en CETA

kernbom washington

CNN speculeerde over aanslag op Trump en Pence tijdens inauguratie?