in , ,

De drogreden: Als je niet stemt, heb je geen recht van spreken…

Hoe dichter we bij de daadwerkelijke tweede kamer verkiezingen komen, hoe vaker de discussie gaat over politiek, en dan over stemmen in het algemeen.

Het is geen geheim dat het aantal mensen dat afhaakt en ervoor kiest om niet te gaan stemmen al jaren groter wordt en het tegenargument dat het meest wordt aangehaald is dat wie niet stemt ook geen recht van spreken heeft wanneer na de verkiezingen er besluiten worden genomen waar u het niet mee eens bent, want u wilde immers niet uw stem laten gelden.

Drogreden

Bovenstaande is een drogreden en wel om de volgende reden: Iemand die niet zijn of haar stem uitbrengt tijdens de verkiezingen geeft slechts aan dat geen enkele partij, oud of nieuw, groot of klein betrouwbaar of capabel wordt geacht daadwerkelijk de belangen en visie van die persoon te behartigen. Het betekend niet dat deze persoon geen interesse heeft in de onderwerpen waar de politiek mee bezig is, of zich mee bezig zal gaan houden. Niet stemmen is een motie van wantrouwen tegen het huidige systeem, en geen vrijbrief voor wie dan wel worden gekozen.

Daarom stellen dat iemand die niet stemt geen recht van spreken zou hebben is dus onzin. Niet stemmen is in zekere zin ook stemmen, want het is een stem voor een ander systeem en indien de trend van het stijgende aantal niet-stemmers zich doorzet op termijn ook een valide stem voor een nieuw stelsel ter vervanging van het huidige wat uiteindelijk niet meer is dan een schijndemocratie.

Ook zegt niet stemmen niets over degenen die wel hun stem uitbrengen. Uw stem uitbrengen is geen goedkeuring geven aan het huidige systeem, het is roeien met de riemen die we hebben tot er iets beters voor in de plaats komt. Blanco stemmen daarentegen is een ander verhaal want daarmee wordt in mijn beleving het kiesstelsel wel geaccepteerd maar er een motie van wantrouwen uitgesproken tegen de partijen in dat stelsel. Het is daarom ook niet correct in mijn beleving om niet stemmers en blanco stemmers over een kam te scheren.

Laten we daarom de dooddoener van niet stemmen is geen recht op spreken ten grave dragen. Het draagt niet bij aan een zinnige of constructieve discussie en levert daarom uiteindelijk niets op.

Zoals altijd pleiten wij ervoor om niet of nieuw te gaan stemmen om eindelijk wat broodnodig vers en (nog) niet corrupt bloed in de tweede kamer te krijgen.

Lees de rest verder bij de Bron: urubin.com

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help ook Melkert is back: PvdA wil 40.000 extra toezichthouders en conciërges

VVD de partij bij uitstek voor Masochisten