in

Een cheque voor iedere burger van de eurozone

6242290652 76f1370a6c imf ecb e1436983914301

De ECB pompt sinds maart 2015 elke maand 60 miljard euro in het financiële stelsel door het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties met ‘nieuw geld'. Inmiddels hebben meer dan 90 Europese economen een steunbetuiging getekend voor een alternatieve inzet van dit geld: kwantitatieve geldverruiming ‘voor de mensen', ook wel ‘helikoptergeld' genoemd.

Momenteel koopt de ECB maandelijks voor 60 miljard euro staats- en bedrijfsobligaties om de economie te stimuleren. Het probleem is echter dat dit geld niet in de reële economie terecht komt, maar blijft hangen in de financiële sector. Vandaar dat er steeds meer economen pleiten voor de inzet van ‘helikoptergeld', dat wil zeggen: het bijschrijven van geld op de bankrekening van iedere inwoner van de eurozone.

De ECB kiest ervoor om dit geld aan investeerders te geven. Ze had het echter ook aan de lidstaten kunnen geven ter compensatie van het welvaartsverlies vanwege de financiële crisis. Dat had Nederlanders, maar bijvoorbeeld ook de veel ellende kunnen besparen.

De ECB zorgt voor onze geldomloop, maar lijkt daarbij vooral oog te hebben voor de belangen van investeerders. De belangen van lidstaten en haar burgers staan kennelijk op het tweede plan. Had de ECB aan ‘ons' gedacht, dan hadden we in per maand 60 miljard extra gehad voor onderwijs, belastingverlaging, verduurzaming van de energievoorziening en afbetaling van schulden. Het beleid van de ECB was dan effectief geweest. Ze had de economie weer vlot getrokken en gezorgd voor extra geld in de reële economie.

Hoe de inzet van helikoptergeld uitgevoerd zou kunnen worden is te zien in de onderstaande video van onze Britse zusterorganisatie Positive Money (met Nederlandse ondertiteling) 1:

Stichting Ons Geld roept ook Nederlandse economen op de steunbetuiging teondertekenen. Burgers die zich willen aansluiten bij deze beweging kunnen dathier doen. Voor meer gedetailleerde informatie over de voorstellen klik hier enhier.

Niels Verduijn
Namens Stichting Ons Geld

 1. In de video van Positive Money spreekt men over ‘sovereign money', wat slechts een andere benaming is voor overheidsgeld.

Nederlandse vertaling van de steunbetuiging:

 1. Conventionele kwantitatieve geldverruiming werkt niet:
  Het huidige kwantitatieve geldverruimingsprogramma van de eurozone, dat in maart 2015 is gestart, is er niet in geslaagd om de economieën van de eurozone weer vlot te trekken.
 2. Conventionele kwantitatieve geldverruiming is riskant en schadelijk:
  Het overspoelen van financiële markten met nieuw geld zorgt voor hogere aandelen- en obligatiekoersen, waardoor de rijken rijker worden. De gemiddelde burger en bedrijven profiteren hier nauwelijks van. Sterker nog, het huidige kwantitatieve geldverruimingsprogramma creëert nieuwe financiële bubbels, waardoor het wachten is op de volgende financiële crisis.
 3. Een meer directe aanpak is nodig:
  De landen binnen de eurozone dienen hun economieën te stimuleren zonder verhoging van publieke- en private schulden, zonder toenemende en zonder het creëren van bubbels.
 4. Kwantitatieve geldverruiming voor de mensen in mogelijk:
  In plaats van financiële markten te overspoelen met nieuw gecreëerd geld dient dit geld besteed te worden in de echte economie. Bijvoorbeeld door het aan te wenden voor hoognodige publieke investeringen zoals groene infrastructuur, betaalbare woningen en/of door het evenredig uit te keren aan alle inwoners in de vorm van een burgerdividend.
 5. Kwantitatieve verruiming voor de mensen is dringend nodig:
  Gezien de problemen waarin de eurozone verkeert roepen wij economen, maatschappelijke organisaties en mensen uit de eurozone op om samen met ons de ECB te verzoeken om zo snel mogelijk kwantitatieve verruiming voor de mensen te implementeren.

Lees verder bij de Bron: Ons Geld

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
belastingdienst

Vermogensbelasting is diefstal

Ongeloof bij voedselbank over weggooien van vers voedsel door V&D