in ,

Europese Centrale Bank = Europese Geheime Bank?

Bijna onmiddellijk na het aantreden van de linkse regering Tsipras in Athene (januari 2015) begon de Europese Centrale Bank () haar het leven lastig te maken.

Grieks staatspapier werd niet meer aanvaard als onderpand voor ECB-leningen, Griekse banken werden nog maar druppelsgewijze van liquide middelen voorzien.

Zoals ze het ook deed bij andere eurolanden (, Cyprus, ) gebruikte de ECB haar monetair wapen als chantagemiddel voor politieke doeleinden.

Er is weinig twijfel dat de ECB hierbij haar bevoegdheid verre te buiten ging. De ECB liet daar zelf een externe studie over uitvoeren, maar deze is totnogtoe niet publiek.

Fabio De Masi, Duits europarlementslid voor Die Linke, deed beroep op de openbaarheid van bestuur en verzocht de studie te publiceren. Dit werd geweigerd, op basis van het ‘beroepsgeheim' (attorney-client ).

De linkse fractie in het (GUE/NGL) waar De Masi toe behoort liet op haar beurt een studie uitvoeren waaruit de verplichting blijkt voor de ECB om het document vrij te geven.

De Masi plant nu een tweede verzoek aan de ECB voor vrijgave van het bewuste document, en hij zoekt daarvoor de steun van o.a. progressieve economen.

Het verzoekschrift is hieronder weergegeven. Geïnteresseerden kunnen met De Masi contact opnemen (tot uiterlijk 30 januari). Bij een nieuwe weigering zal er een ingespannen worden.

 

VERZOEK AAN DE ECB:

 

Dear European Central Bank,

Under the right of access to documents in the treaties, as developed in Regulation 1049/2001 and Decision ECB/2004/3, we are requesting documents which contain the following information:

The external legal opinions commissioned by the ECB to examine the lawfulness of the decisions

– on 4 February 2015, to not accept Greek government bonds as collateral for loans as of 11 February 2015, and

– on 28 June 2015, to maintain the ceiling on the provision of Emergency Liquidity Assistance (ELA) to Greek banks at the level previously decided.

These documents were also subject of a question for written answer (Z-123/2015) to the European Central Bank pursuant to Rule 131 of the Rules of Procedure of the European Parliament by MEP Mr. Fabio De Masi submitted in July 2015. The ECB denied the disclosure in its reply dated 17 September 2015.

Yours faithfully,

Lees verder via de Bron: andereuropa.org


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Van ‘Complot Theorie’, via ‘Nepnieuws’ naar… ‘Alternatieve Feiten’

De familie Rothschild bezit 5x zoveel als de 8 rijkste mensen ter wereld samen