in

Hoekstra negeerde ambtelijk advies bij onrechtmatige deelname Air France-KLM

Minister Hoekstra van Financiën werd door zijn ambtenaren gewaarschuwd: de deelname in Air France- is onrechtmatig.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën, ) heeft bij de aankoop van aandelen Air France-KLM adviezen van zijn ambtenaren genegeerd. Zij waarschuwden de minister dat hij toestemming nodig had van de voor de aankoop.

Zonder toestemming vooraf schendt de minister het zogeheten ‘budgetrecht' van de Tweede Kamer en is de aankoop door de Nederlandse staat onrechtmatig, schreven ambtenaren in diverse notities aan Hoekstra.

Dat blijkt uit documenten die dinsdag zijn vrijgegeven door het ministerie van Financiën na een beroep van NRC op de openbaarheid van bestuur (WOB).

Eind februari maakte Hoekstra bekend dat de Nederlandse staat 14 procent van de aandelen van Air France-KLM had gekocht, voor een bedrag van 744 miljoen . De Franse staat heeft een even groot belang in de moedermaatschappij van KLM.

De aankoop was volgens het kabinet nodig om via zeggenschap op holdingniveau het publieke belang van KLM en Schiphol te kunnen waarborgen. De invloed van KLM binnen de holding neemt af, zag het kabinet.

‘Project Lelie', zoals de aankoop intern werd genoemd, is in januari en februari van dit jaar in alle stilte voorbereid op het ministerie van Financiën. Bijna elke vrijdag ….

Lees verder bij de bron: NRC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Glas melk is een cocktail van medicijnen

Aanval op contant geld letterlijk frontaal geopend